Za lokalne zajednice 30 miliona KM iz Fonda solidarnosti

  • 28.06.2020. 19:38

Trideset miliona maraka iz Fonda solidarnosti već je na računima svih lokalnih zajednica Republike Srpske. Novac bi trebalo da pomogne u prevazilaženju gubitaka nastalih zbog virusa korona. Nekoliko je kriterijuma po kojima je određeno koliko sredstava će ko dobiti, ali ni jedna lokalna zajednica nije dobila manje od 50 hiljada maraka, poručuje predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Uvažili smo raspodjelu koeficijenta PDV-a, uvažili smo i stepen razvijenosti lokalnih zajednica, zatim koliko su lokalne zajednice odgovorile na mjere pomoći privrednim subjektima za vrojeme korona virusa i sve to na neki način kada smo ukrstili na osnovu pokazatelja smo donijeli odluku da tih 30 miliona raspodjelimo na način na koji smo raspodijelili", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Upotreba sredstava nije ograničena, a svi načelnici i gradonačelnici novac mogu uložiti tamo gdje misle da je potrebno, za ulaganje u projekte, pomoć privredi, socijalna davanja ili nešto drugo, kaže premijer Srpske. Budžet grada Trebinje je manji za 4 miliona nego prethodne godine, pa je pomoć itekako dobro došla, kaže gradonačenik Mirko Ćurić. 

"Mi smo govorili i u prethodnom periodu da su veliki problem indirektni porezi. Tu je veliki nedostatak sredstava prema našim procjenama, a znate i sami da veliki broj lokalnoh zajednica budžet najvećim dijelom zasniva od tih sredstava", istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Na račun opštine Prnjavor prebačeno je oko 835 hiljada maraka, kaže načelnik Darko Tomaš. 

"Ova pomoć je sigurno dobro došla. Naša procjena je da smo u posljednja tri mjeseca od kako je pandemija korone u punom jeku da je za milion maraka manje prihoda u budžetu opštine, tako da ovih 835 hiljada KM ćemo upravo da manjak prihoda koji je evidentan u ova tri mjeseca nadoknadimo", naglasio je Darko Tomaš, načelnik Prnjavora. 

30 miliona raspoređeno je iz sredstava Međunarodnog monetarnog fonda. A najveći grad Republike Srpske – Banjaluka dobila je pomoć u iznosu od 4 miliona maraka. Procjenjuje se da bi, zbog epidemije i zaustavljanja poslovnih aktivnosti, "minus" u gradskoj kasi do kraja godine mogao iznositi i do 30 miliona maraka.