Ruski pisac zaustavljen na granici

Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH

  • 23.08.2018. 19:05

U obrazloženju riješenja o zabrani ulasaka ruskom književniku Zaharu Prilepinu u BiH, koji je u posjedu ATV-a, a čiji je potpisnik ministratsvo bezbjesnoti BiH, navodi se da naredbom OBA-e BiH od 26.03.2018. godine Prilepin ima zabranu ulaska u BiH.

Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH", piše u rješenju kojim je Pripelipnu onemogućen ulazak u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je naredba OBA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, bezbjednosnih razloga, sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

"Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po bezbjednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbjednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

O postojanju crnih lista sa imenima nepoželjnih građana Rusije nedavno su pisali srpski mediji.  Beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na izvore iz Savjeta ministara, objavile su vijest da će Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerojatnije, tražiti dodatna objašnjenja o, za sada, tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH.  

Prema tim informacijama, "crnu listu" je potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić. Izvori "Večernjih novosti" tvrde da je Mektić ruskom amabasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali mu ju je odbio dati na uvid, uz navodno objašnjenje da je popis urađen nakon istrage, koju je, prema tim informacijama, sprovela Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, na čijem čelu je Osman Mehmedagić Osmica, nekadašnji tjelohranitelj lidera SDA Alije Izetbegovića, a danas bliski saradnik njegovog sina Bakira. Dragan Mektic te tvrdnje je nedavno demantovao.

"Nema spsika nikakvog. Pa nismo mi Amerika, nismo mi Savjet bezbjednosti UN da mi pravimo crne liste i crni spiskovi, kakvi jadni spsikovi i crne liste. Nema i to da ćemo mi morati nešto Lavrovu, kako ćemo morati, šta će oni uraditi. Pozvati negdje i reći - "Ajmo, dajte spiskove". Ne znam uoptše kako je moguće to da se dogodi, izvede itd. Crne liste ne pravimo mi niti smo mi u stanju da napravimo nekakvu crnu listu niti ćemo šta morati da polažemo račune. Ja barem neću nikom polagati račune", istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara. 

Međutim, evidentno je da liste, ipak, postoje a da je dokaz za to upravo zabrana ulaska ruskom književniku u BiH.
 
Prilepin je savremeni klasik. Njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. Prilepin je trebao da sutra naveče učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u okviru programa 53. Kočićevog zbora. Organizatori su u šoku. 

"Zahar Prilepin je već boravio u BiH, odnosno RS prošle godine. Dobitnik je "Andrićeve nagrade". Još jednom ponavljam osjećamo se vrlo neprijatno  i odgovrni smo i prema svima onima koji isčekuju njegov dolazak", istakal je Ljiljana Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Zahar Prilepin bio je gost i srpskog režisera Emira Kusturice na "Kustendorfu". Prilepin je osebujan umjetnik, koji se pored pisanja bavi glumom i muzikom. Njegove knjige prevedene su na 23 jezika, a među njima i na srpski. Dobitnik je brojnih književnih i filmskih nagrada.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином