Izbori za člana Predsjedništva BiH

Značajna prednost Milorada Dodika nad Mladenom Ivanićem FOTO VIDEO

  • 14.07.2018. 17:43

U predizbornom periodu u Republici Srpskoj i BiH, koji je, između ostalog, obilježen objavljivanjem procjena o rejtinzima stranaka i političara u Srpskoj sa upitnom autentičnošću, portal Opcija.net imao je uvid u detaljno i relevantno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja, realizovano za potrebe jedne ovdašnje parlamentarne stranke.

Na 30 stranica prezentovani su podaci prikupljeni terenskim radom na čitavom prostoru Srpske, u periodu od 13. do 18. juna, na reprezentativnom uzorku od čak 4.950 ispitanika. Uzorak odražava socijalnu, obrazovnu, polnu i starosnu strukturu Srpske.

Pročitajte još: Željka Cvijanović u prednosti nad Govedaricom FOTO VIDEO

Na osnovu dobijenih odgovora, utvrđeno je da je broj neodlučnih glasača u porastu u odnosu na ranije sondaže, te da je ovaj procenat najveći kada su u pitanju izbori za predsjednika Srpske (31 odsto), manje izražen u domenu opredjeljivanja za stranke (25 odsto), a najmanji na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH (22,6 odsto).

Na nivou izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH, istraživanjem je utvrđena značajna prednost Milorada Dodika nad Mladenom Ivanićem. Kandidata SNSD-a i vladajućeg bloka podržalo je 46 odsto ispitanika, a počasnog predsjednika PDP-a i predstavnika Saveza za promjene 28 odsto anketiranih. Onih koji su još neodlučni ili nisu željeli da daju odgovor ima ukupno 23 odsto. U sve te procente uračunati su i stavovi Bošnjaka koji glasaju na izborima u Srpskoj. Prema procjenama tima koji je radio ovo istraživanje, njih oko 45.000 izaći će na izore, a 90 odsto od tog broja podržaće Ivanića. Međutim, bez obzira na taj faktor, istraživači su izračunali da Dodik, u ovom momentu, ima prednost od 80.000 glasova.

Pročitajte još: Rejting političkih stranaka: Najveću podršku ima SNSD VIDEO

Interesantna je i struktura glasača za vodeće kandidate po regijama u Srpskoj. U Izbornoj jedinici 1 (Prijedor) procentualni rezultat u "utakmici" Dodik – Ivanić je 44:25. U Izbornoj jedinici 2 (Gradiška) Dodik ima 51 odsto podrške, a Ivanić 19 odsto. U Izbornoj jedinici 3 (Banjaluka) za Dodika je 41 odsto, a za Ivanića 35 odsto birača. 
Rezultati u Izbornoj jedinici 4 (Derventa – Modriča) su ovakvi: Dodik – Ivanić 45:34. U izbornoj jedinci 5 (Doboj) odnos snaga je sljedeći: Dodik – Ivanić 45:29.

U Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina) vodi kandidat Saveza za promjene, Ivanić sa 47 dok Dodik ima 37 procenata. U Izbornoj jedinici 7 (Zvornik), vladajuća stranka sa nivoa Srpskoj ponovo ima većinu, jer Dodika podržava 51, a Ivanića 35 odsto ispitanika. U Izbornoh jedinica 8 (Istočno Sarajevo) Dodik tijesno vodi ispred Ivanića (46:44), dok u Izbornoj jedinici 9 (Trebinje) kandidat SNSD-a ponovo ima komotnu prednost. Rezultati su: Dodik – Ivanić 58:35.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.