Poruka iz Sheveningena

Župljanin: Preklinjem Srbe da budu jedinstveni i ne dozvole uplitanje stranaca

  • 26.07.2018. 16:22

Bivši načelnik Centra službe bezbjednosti Banjaluka Stojan Župljanin poručio je iz Haga da je Republika Srpska svetinja koju svi moraju čuvati i da srpskim jedinstvom mora biti spriječeno strano uplitanje.

On je rekao da Srbi koji su procesuirani u Hagu sa velikom pažnjom prate dešavanja u Srpskoj i da su zabrinuti zbog nastojanja da i neke snage unutar srpskog korpusa djeluju protiv interesa Republike Srpske i rade na razbijanju jedinstva. 

"Teško nas pogađa raskol među Srbima koji bi i danas, kao i kada je stvarana i branjena Republika Srpska trebali da budu na jednom frontu. Svi moraju da se prisjete koliko je krvi i znoja proliveno za Srpsku i zato je moramo čuvati zajedničkim snagama", rekao je Župljanin. 

On je dodao da je pred Republikom mnogo izazova i neprijatelja i da zbog toga njenoj vlasti treba snažna podrška kako bi uspjela odoliti pritiscima. 

"Preklinjem Srbe da se ujedine i da ne dozvole strano uplitanje koje može biti pogubno. Kome će trebati vlast kada ne bude Republike Srpske", izjavio je Župljanin. 

Govoreći o svom narušenom zdravlju, Župljanin je izrazio nadu da će biti prihvaćen zahtjev njegove odbrane da mu bude omogućeno privremeno puštanje na slobodu i liječenje u Srpskoj. 

"Preživio sam dva moždana udara i oporavak teče veoma sporo jer nemam adekvatan medicinski tretman, ali ipak vjerujem u oporavak. Advokatski tim je podnio zahtjev da mi bude omogućeno liječenje u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju `Dr Miroslav Zotović` u Banjaluci i nadam se da će biti prihvaćen", rekao je Župljanin. 

Župljanina je prije nekoliko mjeseci pregledao tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i zbog lošeg zdravstvenog stanja i otežanog govora, kao posljedice moždanog udara predložio logopedski tretman na maternjem jeziku u Srpskoj ili Srbiji. 

On je 2008. godine izručen Haškom tribunalu, pet godina kasnije je osuđen na 22 godine zatvora nakon što ga sudsko vijeće Haškog tribunala proglasilo krivim za ratne zločine, a prvostepena presuda mu je potvrđena 2016. i sada u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu čeka da bude prebačen na izdržavanje kazne.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.