Предсједница Скупштине Србије

Ана Брнабић расписала изборе у Београду

  • Извор: Агенције
  • 03.04.2024. 17:10

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је данас нове изборе за одборнике у Скупштини града Београда који ће бити одржани 2. јуна. Одлука је потписана у Дому Народне скупштине.

Предсједник Народне скупштине Србије је расписивања избора изјавила да је ово била њена законска и уставна обавеза, коју је морала да испуни најкасније до краја данашњег дана.

"Сада је наша заједничка обавеза и дужност да избори протекну у најбољем реду, у духу поштовања, толеранције и демократских вриједности", истакла је она.

Брнабићева је позвала све политичке странке и коалиције да се надмећу у идејама и плановима и да воде рачуна да изборна утакмица буде фер и коректна.

"Позивам све грађане Београда да изађу на изборе и да на тај дан својим гласом покажу којим смјером Београд треба да иде и како да се развија у будућности. Срећни избори, Београде“, рекла је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да је расписала изборе за посљедњи могући датум, 2. јун, јер је на захтјев опозиције и изричиту молбу предсједника Србије Александра Вучића, одлучено да се ови избори одрже у најкаснијем могућем термину у складу са Уставом и законима Србије.

Она је навела да је вријеме прије расписивања избора покушала да искористи да покрене дијалог и кроз разговор са свим политичким акретимада учини баш све да ови као и сви наредни избори у Србији протекну у реду, у складу са највишим демократским стандардима, и да се покаже озбиљност и одговорност према грађанима Србије.

Брнабићева је рекла да њена врата остају отворена за дијалог, уколико постоји бар мало жеље политичких актера да се покаже грађанима Србије да се ипак може заједно радити на стварима битним за све грађане, без обзира на политичке афинитете.

Нови избори за градску скупштину су расписани, јер се послије београдских избора одржаних 17. децембра није конституисала Скупштина града у законском року.

У Београду се понављају локални избори пошто ниједна странка није освојила довољно да формира власт.

У Србији су 17. децембра одржани ванредни парламентарни, покрајински и локални избори у 65 градова и општина. 

Пратите нас и путем Вибера