Министарство енергетике Азербејџана

Београд и Баку потписали Споразум о испоруци гаса

  • 15.11.2023. 11:25

Азербејџан и Србија потписали су стратешке документе у области природног гаса, према којима ће Србија наредне године добити 400 милиона метара кубних азербејџанског гаса, саопштено је из Министарства енергетике Азербејџана.

Потписан је Меморандум о разумијевању између Државне нафтне компаније Азербејџана и Србијагаса, као и Уговор о продаји гаса.

Осим испоруке гаса, Меморандум о разумијевању предвиђа и могућност испоруке течног природног гаса Србији, сарадњу са СОКАР-ом по питању складиштења гаса, налажење могућности учешћа у гасним трговачким операцијама компаније, те сарадњу у изградњи електрана на природни гас.

Документи су потписани у оквиру састанка министра енергетике Азербејџана Парвиза Шахбазова са делегацијом коју је предводила министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, која је боравила Бакуу.

У саопштењу азербејџанског Министарства наводи се да је током тог сусрета била истакнута значајна улога пријатељских односа предсједника Азербејџана и Србије у свестраном развоју односа, заснованих на стратешком партнерству двије земље, јавила је азербејџанска агенција "Тренд".

На састанку је указано на широке могућности сарадње у области природног гаса и енергије, као и да је сарадња у области енергетике изузетно значајна за подизање билатералних односа на нови ниво.

С тим у вези, истакнуто је да Азербејџан и Србија придају велики значај партнерству у области природног гаса.

Шахбазов је рекао да је Србија нови партнер Азербејџана у диверзификацији гасног тржишта у Европи, те да је овим споразумом први пут ударен темељ вишепланске сарадње у области гаса, укључујући и испоруке азербејџанског гаса у Србију.

Он је напоменуо да овим споразумом број земаља које се снабдијевају азербејџанским гасом достиже осам, што је доказ да је Азербејџан поуздан енергетски партнер и да се повећава његова улога у енегетској безбједности.

Српски министар Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да су односи Азербејџана и Србије данас дошли до нове етапе билатералне економске сарадње, те да потписани споразум предвиђа транспорт до 400 милиона метара кубних гаса у току наредне године, али да се нада да ће у наредним годинама тај обим бити повећан.

- Захваљујући испорукама азербејџанског гаса Србији преко интерконектора Бугарска-Србија, који ће, како се очекује, почети са радом у скорој будућности, ми ћемо остварити наш стратешки циљ у диверзификацији наших извора снабдевања, између осталог и јачању наше улоге као транзитне земље - навела је Хандановићева.

Предсједник азербејџанског СОКАР-а Ровшан Наџаф истакао је да ће уговор о гасу отворити ново поглавље у сарадњи те компаније и "Србијагаса", те указао на значај успјешне реализације споразума у јачању енергетске безбједности Србије, као и односа двије земље и компаније.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.