ATV

Министарство енергетике Азербејџана

Београд и Баку потписали Споразум о испоруци гаса

 • 15.11.2023. 11:25

Азербејџан и Србија потписали су стратешке документе у области природног гаса, према којима ће Србија наредне године добити 400 милиона метара кубних азербејџанског гаса, саопштено је из Министарства енергетике Азербејџана.

Потписан је Меморандум о разумијевању између Државне нафтне компаније Азербејџана и Србијагаса, као и Уговор о продаји гаса.

Осим испоруке гаса, Меморандум о разумијевању предвиђа и могућност испоруке течног природног гаса Србији, сарадњу са СОКАР-ом по питању складиштења гаса, налажење могућности учешћа у гасним трговачким операцијама компаније, те сарадњу у изградњи електрана на природни гас.

Документи су потписани у оквиру састанка министра енергетике Азербејџана Парвиза Шахбазова са делегацијом коју је предводила министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, која је боравила Бакуу.

У саопштењу азербејџанског Министарства наводи се да је током тог сусрета била истакнута значајна улога пријатељских односа предсједника Азербејџана и Србије у свестраном развоју односа, заснованих на стратешком партнерству двије земље, јавила је азербејџанска агенција "Тренд".

На састанку је указано на широке могућности сарадње у области природног гаса и енергије, као и да је сарадња у области енергетике изузетно значајна за подизање билатералних односа на нови ниво.

С тим у вези, истакнуто је да Азербејџан и Србија придају велики значај партнерству у области природног гаса.

Шахбазов је рекао да је Србија нови партнер Азербејџана у диверзификацији гасног тржишта у Европи, те да је овим споразумом први пут ударен темељ вишепланске сарадње у области гаса, укључујући и испоруке азербејџанског гаса у Србију.

Он је напоменуо да овим споразумом број земаља које се снабдијевају азербејџанским гасом достиже осам, што је доказ да је Азербејџан поуздан енергетски партнер и да се повећава његова улога у енегетској безбједности.

Српски министар Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да су односи Азербејџана и Србије данас дошли до нове етапе билатералне економске сарадње, те да потписани споразум предвиђа транспорт до 400 милиона метара кубних гаса у току наредне године, али да се нада да ће у наредним годинама тај обим бити повећан.

- Захваљујући испорукама азербејџанског гаса Србији преко интерконектора Бугарска-Србија, који ће, како се очекује, почети са радом у скорој будућности, ми ћемо остварити наш стратешки циљ у диверзификацији наших извора снабдевања, између осталог и јачању наше улоге као транзитне земље - навела је Хандановићева.

Предсједник азербејџанског СОКАР-а Ровшан Наџаф истакао је да ће уговор о гасу отворити ново поглавље у сарадњи те компаније и "Србијагаса", те указао на значај успјешне реализације споразума у јачању енергетске безбједности Србије, као и односа двије земље и компаније.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.