Reči kolega stradalih rudara kidaju dušu

"Bili ste hrabri, uporni i nepokolebljivi, vaša djeca su sada naša, odmarajte"

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 05.04.2022.11:34

Branko, Branislave, Batislave, Bojane, Nenade, Radovane, Petre, Darko niko ne može da vam se oduži za sve preteške dane i noći u kojima ste radili za sve nas, za vaše porodice, za vašu djecu. Radili ste ste časno, za hljeb sa sedam kora, riječi su rudara Zlatana Cezar zbog kojih su na jučerašnjoj komemoraciji još glasnije zajecali i neutješno zaplakali roditelji, supruge, djeca i prijatelji rudara nastradalih u nesreći u rudniku Soko.

Bili ste hrabri, uporni i nepokolebljivi, rekao je Cezar i ispičao kakvi su rudari, rudarčine bili njegovi kamaradi.

„Branko Čokorilo (56) , Bane, đedo naš, pričao si cijeloj smjeni dogodovštine sa terena, kolubarske trikove, pričao si nam o svojim kćerkama, tvojim princezama. Bratislave Živkoviću (59), naš Branko, bio si tu da na radilištu uneseš vedrinu, da našališ i nasmiješ sve oko sebe. Branislave Zlatanoviću (55), Bane, koga sresti sada sresti kod ormana da pita onako južnjački: „Al gu odradeste? Begajte si doma, odmarajte si“. Vranjancu naš putuj sa anđelima“, kazao je Cezar.

Za kolege rudare Bojana Stajića (34), Petra Petrović (31) koji je završio Učiteljski fakultet i Radovana Grujića (47), Zlatan Cetar je rekao:

„Boko, brate naš, vedri i nasmijani čovječe, ljudino naša, ko će nam sada pratiti sport, s kim pričati o derbiju. Bogu je nedostajao jedan dobar golman, nemam drugo objašnjenje. Pero, učitelju A smjene, da je sreće bilo da si radio u struci. Skoro si nam pričao kako si potpisao ugovor na neodređeno vrijeme, pričao o svojoj dječici. Putuj učo. Rašo druže prije par dana dijelili smo lopatu i šalili se, vrijedna i radna dušo. Radovao si se predstojećem odmoru. Odmaraj druže“, rekao je Cezar.

Darku Zlatkoviću (43), smjenovođi poručio je da povede kamarate u „carstvo nebesko“, a Nenadu Trivuncu (37), da ih „odozgo čuva“.

„Trivune Nešo, brate, i u zadnjem trenu nisi mislio na sebe već na druge. Dobar, neiskvaren, naš najjači kopaču. Čuvaj nas odozgo, kao što si bio pravi drug, kolega i brat pod zemljom. Darko, brate Kvisko, svi smo te dirali da si nam baksuzan, da nam donosiš maler. Čak i ti si se šalio tako. Da nam je da nam još jednom dođeš na radilište…“, kazao je Cezar.

On je svojim kolegama takođe poručio da nikada neće biti zaboravljeni.

„Vaše porodice su sada naše, vaša djeca su sada naša. Neka vam je vječna slava“, rekao je Cezar.

Iza osmorice nastradalih rudara ostalo je dvanaestoro djece, a najmlađ je sin Bojana Stajića koji ima samo mjesec dana.

Povrijeđeni rudari zbrinuti u aleksinačkoj rudnici su minule subote i nedjelje otpušteni sa bolničkog liječenja. Jedan od trojice rudara koji su liječeni na odjeljenju toksikologije Kliničkog centra u Niš juče je otpušten iz bolnice, a dvojica danas. Zbog zdravstvenih tegoba jedan od njih upućen je na dodatne preglede i dalje liječenje.

(Foto: Nikola Tomić)

Tagovi: