ATV

Шеф Спољнополитичког одбора АфД

Бистрон: КиМ је окупирани дио Србије, међународно право прекршено

  • 18.11.2023. 18:00

Ако се територијални интегритет поштује по питању Украјине, зашто се не поштује по питању Србије, пита шеф Спољнополитичког одбора АфД у Бундестагу Петр Бистрон.

Преговори између Београда и Приштине пролазе кроз тежак период, док Европска унија, чини се безуспјешно, трага за рјешењем овог проблема.

Петр Бистрон, шеф Спољнополитичког одбора Алтернативе за Њемачку (АфД) у Бундестагу, у разговору за "Политику" приликом недавног боравка у Београду критички је оцијенио приступ ЕУ дијалогу, изразивши потребу за ревизијом стратегије како би се превазишла пат-позиција у јужној српској покрајини.

Њемачки лист: Европа тражи начин да Кијев започне преговоре са Москвом!

Њемачки лист: Европа тражи начин да Кијев започне преговоре са Москвом!

Када су у питању даљи ток преговора и притисци ЕУ на Србију, каже да је ситуација тешка, као и да видимо "велику катастрофу" и покушаје да се постигне неки циљ с преговорима.

"Сав тај притисак ЕУ није био добар. Послали су Мирослава Лајчака, али и даље нема резултата. Курти не жели оснивање Заједнице српских општина, албанска страна блефира да хоће то да уради, а у стварности то не жели. ЕУ не учи на грешкама, и даље удара главом у зид. Сви могу да виде да то није био искрен напор албанско-косовске стране и да преговори не само да су стигли до мртве тачке већ су на прекретници", оценио је Бистрон.

ИДФ ухапсила екипу њемачких новинара

ИДФ ухапсила екипу њемачких новинара

Он наводи да је штета што је тзв. Косово сада под протекторатом страних сила и што је нарушен територијални интегритет Србије, али и истиче да види добру шансу да се овај процес може преокренути у корист Србије.

Бистрон се пита зашто би Срби наставили са преговорима, када обавезе из Бриселског споразума, пре свега формирање ЗСО, нису спроведене.

"Услов није испуњен, па зашто би онда Срби наставили с преговорима? Само се суочите са истином, то је окупирани дио Србије, а међународно право је прекршено. Постоји резолуција Уједињених нација и мислим да би Србија требало да инсистира на међународном праву и на поштовању територијалног интегритета. То је управо оно што слушамо више од годину и по дана у контексту Украјине. Ако се територијални интегритет поштује по питању Украјине, зашто се не поштује по питању Србије", додао је Бистрон.

Наставак прогона: Куртијева полиција ухапсила још једног Србина на Јарињу

Наставак прогона: Куртијева полиција ухапсила још једног Србина на Јарињу

Он је нагласио да се ЕУ развија у другом правцу, супротно ономе што је планирано при оснивању.

"У почетку је свака држава хтјела да се придружи клубу, била је везана погодностима и економским богатством, слободним протоком људи, роба и услуга, што су веома позитивна достигнућа. Међутим, посљедњих година се претвара у политичку унију. Из Брисела гурају државе да се одрекну суверенитета, а то доводи до тензија и много земаља размишља о напуштању Уније. Када сте питали људе у Великој Британији да ли желе да остану или оду, они су гласали за иступање. Нико не пита народ, то је поента. Друга ствар је што Њемачка константно плаћа за све. Када би престала, у том тренутку мислим да би пет или више држава хтјело да иступи", навео је њемачки политичар, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм