Veselinka Zastavniković

Bivša supruga Borisa Tadića sada je monahinja Irina

  • 04.03.2020.20:35

Privatni život visokih političkih funkcionera oduvijek je bio zanimljiv javnosti. Ko su njihove supruge, čime se bave, jesu li lijepe, obrazovane, uspješne, da li podržavaju svoje muževe, samo su neka od pitanja na koja bismo voljeli znati odgovore. Priča o jednoj od njih, i to prvoj supruzi bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, izazvala je mnogo pažnje.

Veselinka Zastavniković bila je, kažu, natprosječno inteligentna, ambiciozna, lijepa, zgodna, borac za pravdu, revolucionarka, buntovnica.

Njihov brak je trajao 16 godina. Vjenčali su 1980. godine, a brak je trajao do 1996.

Nakon razvoda Veselinka se posvetila duhovnom životu. Postala je kaluđerica Irina, služi u manastiru u Peći.

Nevenka, Borisova majka, oštro se protivila vezi njenog sina, potomka akademske porodice, s kćerkom nižeg oficira JNA. Vjenčali su se uprkos tome, te unajmili jeftinu podstanarsku sobu u ulici Koče kapetana. Nijedno od njih nije imalo pravi posao.

Boris je prodavao novine na ulici, a Vesela je šila i prodavala lutke od krpe. Od zarade su jedva sastavljali kraj s krajem. U pomoć im je nešto kasnije pritekao Borisov istomišljenik Dragomir Olujić. Ustupio im je dio svog stana, gdje su proveli duže od jedne godine.

Stekavši diplomu, Boris se zaposlio kao profesor psihologije u Prvoj gimnaziji u Beogradu i tada su tek osjetili finansijsku olakšicu. Njihovi nekadašnji prijatelji kažu da su Tadićevi prvih deset od šesnaest bračnih godina proživjeli vrlo složno.

Problemi u braku su se, navodno, pojavili nakon razlika u političkim pogledima, i to nakon što je početkom devedesetih Boris Tadić s ocem Ljubomirom utemeljio Demokratsku stranku.

Također, spoznaja da mu žena ne može roditi nasljednika pojačalo je pritiske majke Nevenke i starije sestre Vjere. Ljubav više nije postojala između njih i uslijedio je razvod.

Potom je Boris na nekoj svadbi upoznao Tatjanu, inžinjerku građevine, koja mu je u drugom braku rodila kćerke Mašu i Vanju. Za razliku od Vesele, Tanja ne izlazi u javnost.