Амбасадор Русије у Србији

Боцан-Харченко: Амерички амбасадор покушава да уцијени Београд

 • Извор: СРНА
 • 06.12.2023. 19:05

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да амерички амбасадор Кристофер Хил покушава да још једном уцијени Београд због Косова и Метохије и промовише антируску агенду, те оцијенио да је све очигледнија бесперспективност политике Запада усмјерене ка слому Русије и дезинтеграцији Србије.

У саопштењу објављеном на друштвеним мрежама руски амбасадор је навео да "главна порука Американца фрапира бахатошћу", те подсјетио да је Хил рекао да би Срби требало да направе "неколико уступака" Приштини у замјену за стварање Заједнице српских општина /ЗСО/ на Косову".

Он каже да Хилове ријечи да Србија треба дозволити косовским Албанцима да буду "међународно препознати" значе да се Србија треба помирити са "независношћу" Косова, а ријечи да треба "нормализовати ситуацију на граници" значе да Србија треба да препусти судбини Србе на Косову и Метохији.

Боцан-Харченко је указао на отворено непријатељски став Вашингтона према сувереној Србији, настојање да се обесмисли, не само Резолуција 1244 Савјета безбједности УН која је темељ за рјешавање косовског питања, већ и Бриселски споразуми из 2013. и 2015. године о формирању ЗСО.

Он сматра да много тога разоткрива и "наредба" Београду да преиспита добре односе са Москвом, јер амерички амбасадор сматра "да Русија не зна шта жели у Украјини".

Руски амбасадор подсјећа да је задатке демилитаризације и денацификације Украјине дефинисао предсједник Русије у фебруару 2022. године и да ће ти задаци бити остварени у интересу заштите цивилног становништва Донбаса и изградње система једнаке и нед‌јељиве безбједности у Европи и Евроатлантском региону.

Боцан-Харченко је упитао који су циљеви варварских злочина које свакодневно чине милитанти оружаних снага Украјине над цивилним становништвом Донбаса?

"Који су циљеви досљедног пустошења Украјине од западњака, финансираног новцем америчких и европских пореских обвезника, упркос чињеници да је предност нацистичког режима у Кијеву `на бојном пољу` објективно недостижна?", пита руски амбасадор.

Он оцјењује да је Вашингтону и његовим сателитима очигледно све теже да одговоре на ова питања, па није изненађујуће што њихови представници кукавички бјеже од мултилатералних састанака, укључујући и недавни састанак министарског савјета ОЕБС-а у Скопљу.

Према његовим ријечима, слична питања изазивају и напори САД и НАТО-а да се наоружавају и обучавају такозване косовске безбједносне снаге, пренио је "Спутњик".

"У ствари, илегална квази-војска се саставља од оних који не крију свој континуитет са терористичком `Ослободилачком војском Косова` и гаје великоалбанске идеје, што је потврђено током недавних догађаја косовских безбједносних снага у Приштини", каже Боцан-Харченко.

Руски амбасадор навео је да је све очигледнија бесперспективност политике Запада усмјерена ка слому Русије и дезинтеграцији Србије, ма како се господин Хил и његови другови убјеђивали у супротно.

"Залог тога је досљедност Москве и Београда у промовисању националних интереса, као и проширење обострано корисне сарадње наших држава и других земаља свјетске већине", рекао је Боцан-Харченко. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.