Амбасадор Русије у Србији

Боцан-Харченко: Амерички амбасадор покушава да уцијени Београд

  • Извор: СРНА
  • 06.12.2023. 19:05

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да амерички амбасадор Кристофер Хил покушава да још једном уцијени Београд због Косова и Метохије и промовише антируску агенду, те оцијенио да је све очигледнија бесперспективност политике Запада усмјерене ка слому Русије и дезинтеграцији Србије.

У саопштењу објављеном на друштвеним мрежама руски амбасадор је навео да "главна порука Американца фрапира бахатошћу", те подсјетио да је Хил рекао да би Срби требало да направе "неколико уступака" Приштини у замјену за стварање Заједнице српских општина /ЗСО/ на Косову".

Он каже да Хилове ријечи да Србија треба дозволити косовским Албанцима да буду "међународно препознати" значе да се Србија треба помирити са "независношћу" Косова, а ријечи да треба "нормализовати ситуацију на граници" значе да Србија треба да препусти судбини Србе на Косову и Метохији.

Боцан-Харченко је указао на отворено непријатељски став Вашингтона према сувереној Србији, настојање да се обесмисли, не само Резолуција 1244 Савјета безбједности УН која је темељ за рјешавање косовског питања, већ и Бриселски споразуми из 2013. и 2015. године о формирању ЗСО.

Он сматра да много тога разоткрива и "наредба" Београду да преиспита добре односе са Москвом, јер амерички амбасадор сматра "да Русија не зна шта жели у Украјини".

Руски амбасадор подсјећа да је задатке демилитаризације и денацификације Украјине дефинисао предсједник Русије у фебруару 2022. године и да ће ти задаци бити остварени у интересу заштите цивилног становништва Донбаса и изградње система једнаке и нед‌јељиве безбједности у Европи и Евроатлантском региону.

Боцан-Харченко је упитао који су циљеви варварских злочина које свакодневно чине милитанти оружаних снага Украјине над цивилним становништвом Донбаса?

"Који су циљеви досљедног пустошења Украјине од западњака, финансираног новцем америчких и европских пореских обвезника, упркос чињеници да је предност нацистичког режима у Кијеву `на бојном пољу` објективно недостижна?", пита руски амбасадор.

Он оцјењује да је Вашингтону и његовим сателитима очигледно све теже да одговоре на ова питања, па није изненађујуће што њихови представници кукавички бјеже од мултилатералних састанака, укључујући и недавни састанак министарског савјета ОЕБС-а у Скопљу.

Према његовим ријечима, слична питања изазивају и напори САД и НАТО-а да се наоружавају и обучавају такозване косовске безбједносне снаге, пренио је "Спутњик".

"У ствари, илегална квази-војска се саставља од оних који не крију свој континуитет са терористичком `Ослободилачком војском Косова` и гаје великоалбанске идеје, што је потврђено током недавних догађаја косовских безбједносних снага у Приштини", каже Боцан-Харченко.

Руски амбасадор навео је да је све очигледнија бесперспективност политике Запада усмјерена ка слому Русије и дезинтеграцији Србије, ма како се господин Хил и његови другови убјеђивали у супротно.

"Залог тога је досљедност Москве и Београда у промовисању националних интереса, као и проширење обострано корисне сарадње наших држава и других земаља свјетске већине", рекао је Боцан-Харченко. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.