Ambasador Rusije u Beogradu

Bocan-Harčenko: Beograd, za razliku od Prištine, pokušava da izbjegne vojni scenario

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2022. 13:58

Vlasti Srbije pokušavaju da izbjegnu vojni scenario na Kosovu i Metohiji, ali Priština želi eskalaciju i arogantno se oslanja na tešku brutalnu silu, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je tokom gostovanja uživo na ruskoj televiziji "Rusija 24" podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao juče hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, prenijela je RIA Novosti.

"Predsjednik Vučić održao je juče hitnu sjednicu Saveta za nacionalnu bezbjednost Srbije. U ovom trenutku, njegova glavna poruka je da se teži ka rješavanju ovog pogoršanja (situacije), kako bi se iz ove spirale izašlo mirno i izbjegao ulazak u intenzivnu fazu, ali je to ekstremno teško jer se Priština, iskreno, oslanja na tešku brutalnu silu", naglasio je Bocan-Harčenko.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije postavili su barikade na više lokacija na putnim pravcima koji Kosovsku Mitrovicu povezuju sa Leposavićem i Zubinim Potokom, nakon što je na administrativnom prelazu Jarinje uhapšen bivši pripadnik Kosovske policijske službe Dejan Pantić.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti juče je, poslije sastanka sa prištinskim bezbjednosnim strukturama, obavijestio zemlje Kvinte da će strukture takozvanog Kosova, predvođene specijalnim jedinicama Rosu, preduzeti sve mjere kako bi uklonile barikade na sjeveru.

Srbima je dat ultimatum od nekoliko časova da sklone sve prepreke sa magistralnih puteva.

Vučić je juče pozvao Srbe i Albance da smire situaciju i sačuvaju mir.

On je Srbe na Kosovu i Metohiji pozvao da budu staloženi, smireni, da ne nasjedaju na provokacije, kao i da poštuju Euleks i Kfor.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije danas da Moskva poziva da se zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji, rekavši da je to najvažnija stvar za Rusiju.