Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko o pozivu na sankcije: Cilj da se Srbija uplaši i kazni za odbijanje da postane dio čopora

 • Izvor: Srna
 • 27.01.2023.15:24

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da iza poziva Beogradu da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, iako se tome protivi ogromna većina Srba, stoji cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio "čopora".

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija "već počela da plaća visoku cijenu" neuvođenja antiruskih mjera, Bocan-Harčenko ocjenjuje da Hil pokušava da "prevaspita" Srbe neosnovanim mjerama.

"Da podsjetim: `visoku cijenu` za odsustvo želje - da kažem bez uvijanja - da se zajedno sa EU stupi u `rat protiv Rusije` /prema riječima ministra spoljnih poslova Njemačke/ određuju za Beograd sami Zapadnjaci. Umjesto ravnopravne saradnje, daju prednost ucjenama, prijetnjama i zavrtanju ruku, nastoje da ograniče suverenitet zemlje", navodi Bocan-Harčenko.

On primjećuje da "osvetnička politika" nije ruska metoda, kako "izopačuje jedan od samoproglašenih stručnjaka u listu `Danas`", nego, kako ističe, isključivo zapadna, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Bocan-Harčenko naglašava da to dobro razumiju u Beogradu, te da je ovih dana o tome govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i drugi državni zvaničnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koji je nedavno posjetio Brisel.

Ruski ambasador napominje da je o očiglednim prednostima, koje Beogradu donosi očuvanje saradnje sa Rusijom u punom formatu, više puta govorio u detaljima.

"Posrijedi su i razumne cijene na energente, koji se besprekidno isporučuju iz Rusije, i prihodi od njihovog tranzita u Mađarsku, i velike investicije u našu zajedničku kompaniju NIS, i modernizacija hidroenergetike od `Silovih mašina`, i rekonstrukcija železničke infrastrukture od `Ruskih železnica`, i novi projekti u sferi visokih tehnologija i inovacija. Računamo da će ubuduće, zahvaljujući obostranoj dobroj volji, taj spisak biti proširen", zaključio je Bocan-Harčenko.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.