Амбасадор Русије у Србији

Боцан-Харченко: Насиље над Србима на КиМ дешава се уз подршку Запада

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2023. 15:16

Насиље власти косовских Албанаца у Приштини над Србима на Косову и Метохији дешава се уз охрабрење Запада и под окриљем дијалога у Бриселу, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Како је руским новинарима рекао Боцан-Харченко, предсједник Србије га је на састанку детаљно обавијестио о дешавањима у јужној српској покрајини у присуству потпредсједника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

- Ствар је у томе да се насиље у Приштини наставља. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је заузео отворену линију освајања дијела Косова насељеног Србима. Друга ствар, која је сасвим очигледна, је да Запад охрабрује Приштину у овим активностима. Чињеница је да се дијалог води формално као параван за оно што се заиста дешава на Косову, не даје апсолутно никакве резултате, као ни дипломатски контакти са представницима водећих западних земаља - казао је Боцан-Харченко.

Како је навео, све што се зове политичким и дипломатским напорима, Запад чини формално.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је претходно да се у понедјељак ујутру састао са руским амбасадором, током којег је Боцан-Харченко саслушао захтјеве и став Србије о ситуацији на КиМ и етничком чишћењу које спроводи Приштина.

- Циљ Запада је да омогући Приштини да успостави потпуну контролу над читавом територијом региона под међународним патронатом, укључујући и војно присуство такозваних мировњака који помажу специјалним снагама косовских Албанаца, да и даље спроводе линију сузбијања Срба и саме Србије, шире говорећи, мира на Балкану - истакао је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је истакао благовременост Вучићеве иницијативе за сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН о Косову, чему се противе западне земље чланице Савјета безбједности.

Догађаји на КиМ подсјећају на ситуацију у Украјини

Руски амбасадор је додао да постају све јасније везе између догађаја који се дешавају на Косову и Метохији и у Украјини, под утицајем Запада.

- Цијела ситуација, апсолутно све, и однос Приштине према Србима на Косову, подсјећа на све што се дешавало и дешава у Украјини. Исте шеме, исто понашање Запада. Као што се тамошњи мировни споразуми намјерно не спроводе и како се тамо све заташкава изјавама Запада да се морају примијенити, Американци и чланице ЕУ свакодневно понављају и позивају Приштину да спроводи бриселске споразуме, али ништа није учињено. Насиље ескалира, а угњетавање Срба се наставља - нагласио је руски амбасадор.

Како је додао, у том случају западни мировњаци су одобравали ескалацију и насилне акције против цивила, иако је требало да их заштите.

- Они не треба да дјелују под окриљем НАТО-а, како би то требало да буде и прописано резолуцијом Савјета безбједности УН, али у стварности испуњавају налоге НАТО-а, односно Запада - нагласио је.

Подсјетимо, Срби су у ноћи између петка и суботе, како је казао предсједник Србије синоћ током обраћања, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила након чега је дошло до сукоба са припадницима тзв. косовске полиције. Погинуло је троје Срба и један припадник полиције тзв. Косова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм