Sastanak u Beogradu

Brnabić nakon sastanka sa Pičom: Dijalog jedini način prevazilaženja pitanja Beograda i Prištine

 • Izvor: Srna
 • 17.01.2023.17:56

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas specijalnom predstavniku Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartu Piču da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine i za postizanje uzajamno prihvatljivog rješenja.

Brnabićeva je tokom sastanka u Beogradu navela da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu osnovni prioritet Srbije, dok je Pič ponovio da London podržava berlinski proces i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Velike Britanije, Brnabićeva je istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 100 miliona evra ukupne vrijednosti.

Ona i Pič su se saglasili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije.

Pič je iskazao dodatnu spremnost Velike Britanije da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na zapadnom Balkanu.

DAČIĆ-PIČ: UNAPRIЈEDITI POLITIČKI DIЈALOG BEOGRADA I LONDONA

Ministar spoljnih poslova Srbije Srbije Ivica Dačić i specijalni predstavnik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič saglasni su da treba unaprijediti politički dijalog Beograda i Londona.

Dačić i Pič su u Beogradu razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti ekonomije i energetike, pitanju Kosova i Metohije, sukobu u Ukrajini, kao i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Tokom susreta pozdravljen je nastavak konsultacija u oblasti bezbjednosne politike i odbrane između predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane Srbije sa njihovim britanskim kolegama, koje će biti održane u Londonu u ponedjeljak, 23. januara.

Dačić i Pič saglasni su da postoje dodatne mogućnosti za jačanje saradnje između Srbije i Velike Britanije.

Tagovi:
 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina