Премијерка Србије

Брнабић: Позив опозицији да упуте извињење грађанима Српске

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2023. 19:46

Премијерка Србије Ана Брнабић позвала је вечерас опозициону коалицију "Србија против насиља" да упуте извињење грађанима Републике Српске за увреде због наводног недопустивог мијешања у изборе у Београду и тврдњи да су организованим доласком на биралишта у великом броју практично прекројили изборну вољу Београђана.

Брнабићева је на ванредној конференцијив за новинаре поручила да су представници коалиције "Србија против насиља" и невладине организације сада одустали од те приче пошто су, како је навела, увидјели да она није тачна, након чега су прибјегли другим причама на основу којих оспоравају изборне резултате како би изазвали реакцију Запада и дестабилизовали Србију.

- Одједном нестаде прича о 40.000 гласача из Републике Српске који су дошли у Београд. Те људе су /на друштвеним мрежама/ звали стоком, бједницима и свакојаким именима, тражећи да им се одузме држављанство. Сада су одустали од тога и најмање што могу да ураде јесте да им упуте извињење - рекла је Брнабићева.

Она је навела да свако ко има држављанств Србије и пребивалиште има право да гласа, те навела да је и сама једно вријеме живјела у Великој Британији и САД, али је као држављанка Србије која има пребивалиште у Београду долазила и гласала и на градским изборима.

Брнабићева је навела да је "Србија против насиља" одустала од приче о гласачима из Републике Српске када је власт провела сате и сате како би демантовала тезу о огромном приливу нових бирача и доказала да је она неодржива, јер је у бирачком списку 12.907 нових бирача у односу на списак са претходних избора, што износи 0,8 одсто.

Она је одбацила и све друге примједбе опозиције, тврдећи да је коалиција "Србија против насиља" након "пропасти" приче о гласачима из Српске лансирао тезу о интерним миграцијама у Србији, односно о пребацивању бирача из општина и градова гдје није било локалних избора у средине гдје су они одржани.

Како каже, то се такође показало као нетачно, додајући да то, чак и да је рађено, не може да доведе у питање резултат на парламентарним изборима, што су потврдили и из опозиционих редова и посматрача из невладиних организација.

Брнабићева је рекла да је невјероватно да "Србија против насиља" и посматрачка мисија ЦРТА шире наратив о нерегуларним изборима заснован на, како је навела, полуинформацијама и анегдотама, а да се не обраћају домаћим институцијама да им подносе жалбе и примједбе.

- Они су од доказа понудили велико ништа. Гдје су те примједбе у записницима са 1.180 бирачих мјеста у Београду? Записник је ту да покаже регуларност или нерегуларност и да ли су гласови избројани и да ли се сви слажу. Сви су потписанеи, неки са приговорима, и то на мање од девет одсто бирачких мјеста. Чека се финална одлука ГИК-а, јер су неки записници стигли поштом - рекла је Брнабићева.

Брнабићева је указала да је број приговора мањи него на претходним изборима у априлу 2022. године, али тада, како је навела, нико није парадирао, протестовао и изазивао хаос.

Према њеним ријечима, у Тужилаштву нема ништа осим неколико примједби и случајева, што ће бити обрађено.

- Ништа нису упутили институцијама. Чак је и ОДИХР рекао да у прелиминарном извјештају на 93 одсто мјеста, гдје су имали посматраче, није било никаквих нерегуларности. Осим тога, на изборима је било 150.000 чланова бирачких одбора у проширеном саставу, од чега је 11 одсто имала листа око Александра Вучића, а остало друге странке и опозиција - навела је Брнабићева. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: