Предсједник Народне скупштине Србије

Брнабић: Резолуција усвојена, али побједа Пирова

  • 24.05.2024. 09:15

Предсједник Народне скупштине Србије Ана Брнабић рекла је након усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација (УН) у Њујорку да се резултат поклапа са дипломатским активностима Србије.

"Нисмо жељели да дозволимо да се стигматизује наш народ. Више од двије трећине свијета није гласало за резолуцију", рекла је предсједница парламента за РТС.

Навела је да и оне земље које су биле уздржане представљају јасан глас да нису биле за резолуцију.

"Ово је велики резултат рада предсједника и наше дипломатије. Србија је показала како се бори за своје интересе, свијет и принципе међународног права", указала је Ана Брнабић.

"Биће ми тешко да сарађујем са земљама које су коспонзори резолуције"

Предсједница парламента је истакла да ће јој бити изузетно тешко да сарађује са земљама које су биле спонзори и коспонзори резолуције.

"Осјећаћу се много ближа земљама које су гласале против или су биле уздржане, или напустиле салу. Наставићемо да радимо са нашим партнерима, Европска унија је у нашем интересу, али ћу у сваком тренутку бити уз земље које су биле уз нас", указала је предсједница Скупштине.

Захвалила се Мађарској на подршци и томе што је гласала против, као и Кипру, Грчкој, Словачкој на уздржаности, а посебно је истакла примјер Монака чији су представници изашли из сале када се гласило.

"Велико хвала Монаку. То је такође показатељ једног огромног интегритета", рекла је Ана Брнабић.

"Резолуција је усвојена, али је побједа пирова"

Предсједница парламента нагласила је да је резолуција усвојена, али да је њихова побједа пирова.

"Читав свијет је видио бахатост и арогантност великих сила. Направили су правила игре тако да може да се предложи резолуција без питања за земљу на коју се односи, а то је Босна и Херцеговина. БиХ није била иза те резолуције, већ један члан предсједништва", истакла је Ана Брнабић.

Навела је и да су према тим правилима игре усвојили документ са 43 одсто гласова "за" и више од 57 одсто оних који су били уздржани или против.

"Прекршен је Дејтонски споразум и ми ћемо бити уз наш народ у БиХ. Сачекаћемо неколико дана да видимо шта ће се дешавати. Оно што сада могу да кажем да је ово велики фаул западних сила", рекла је Ана Брнабић.

Пратите нас и путем Вибера