Premijer Srbije

Brnabić: Situacija na KiM na ivici sukoba

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2022. 10:15

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da bezbjednosne službe procjenjuju da je situacija na Kosovu i Metohiji dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta zahvaljujući jednostranim potezima Prištine, na koje međunarodna zajednica ne reaguje.

Brnabićeva je istakla da se plaši eskalacije i da ne vidi da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji, koji su podigli barikade kako bi ih Brisel i Vašington čuli i uticali na Prištinu da prekine da krši osnovna ljudska prava srpskog stanovništva na Kosmetu.

"Ja sam pitala neke strane zvaničnike kako će, čak i u slučaju da se postigne neki dogovor o barikadama, spriječiti Kurtija da nastavi incidente koji su doveli do toga da Srbi izađu na barikade i postave ih kako bi skrenuli pažnju na svoj status", izjavila je Brnabićeva za RTS.

Ona je naglasila da je duboko razočarana ponašanjem međunarodne zajednice, odnosno njenim poimanjem ljudskih prava, osnovnih demokratskih vrijednosti i odogovorom na niz provokacija Kurtija prema Srbima i drugim nealbancima.

Brnabićeva je navela da su Srbi na barikadama samo zato što traže osnovna ljudska prava, dodajući da su napustili institucije jer su tražili da se poštuje Briselski sporazum.

"Na kraju krajeva u tim institucijama su upravo zahvaljujući tom Briselskom sporazumu, tako da kada Aljbin Kurti kaže da za njega ne postoji Briselski sporazum onda ne znam tačno u čemu je problem da Srbi nisu u institucijama", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da očekuje da će, uprkos svemu što se dešava, Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da u najkraćem roku počne implementaciju Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština, za šta je Srbija dobila uvjeravanja specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.