Premijerka Srbije

Brnabić: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, gotovo je

  • Извор: Агенције
  • 20.01.2022. 18:34

Vlada Srbije upravo je odlučila da ukine Uredbu Vlade o prostornom planu za realizaciju projekta Jadarit od 13. februara 2020. čime je ukinut prostorni plan. Samim tim su poništeni svi upravni akti sa Rio Tintom, odnosno Rio Sava Eksplorejšn.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rješenja, odluke i sve ostalo", rekla je prermijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji neposredo poslije sjednice vlade.

Ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat Jadarit.

"Ovim su ispunjeni svi zahtjevi ekoloških protesta. Ovim smo stavili tačku na Rio Titno u Srbiji. Gotovo je sve s Rio Tintom", rekla je premijerka Ana Brnabić.

"Koliko se sjećam, 2006. godine kada je Rio Tinto dobio dozvolu, na vlasti je bila Demokratska stranka, a predsjednik Boris Tadić. Danas ti isti blokiraju saobraćaj, čak i granične prelaze. Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, zbog čega niste pitali Nebojšu Zelenog Zelenovića zašto su dali dozvolu i doveli Rio Tinto u Srbiju, a danas na tim leđima pokušavaju da grade svoju političku budućnost. Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna", rekla je Brnabić, prenio je B92.

Kako je istakla, ispunjeni su svi zahtjevi ekoloških protesta i stavljena je tačka na Rio Tinto u Republici Srbiji. "Ovim je što se tiče projekta Jadra sve završeno, gotovo je."

Kako je istakla, "nema riječi kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ove organizacije i proteste".

"O ovome sam razgovarala i sa nekoliko ambasadora i istu poruku im prenijela", rekla je premijerka.

Rio Tinto ranije danas, pred sedjnicu Vlade Srbije, saopštio je da je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", naveli su u toj kompaniji, piše Telegraf.rs.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.



  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.