Predsjednik Vlade Srbije

Brnabićeva Plenkoviću: Konačno blokirajte taj evropski put jer tražimo pravdu

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2022. 21:43

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da Hrvatska konačno treba da blokira evropski put Srbiji, samo zato što Beograd traži pravdu za ubijenu djecu na Petrovačkoj cesti.

"Konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignorisanja od svih, pravdu za pobijenu decu. Što prijetite samo? Blokirajte, da cijela EU vidi vaše vrijednosti! Kad blokirate, treba kolegama u EU da objasnite da štitite ubice djece. Hajde", napisala je Brnabićeva na Tviteru.

Ona je podsjetila da je Plenković rekao da se hrvatskim pilotima, koji su bombardovali izbjegličku kolonu u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", "neće dogoditi ništa".

Brnabićeva je istakla da EU i dalje ćuti na činjenicu da se pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbijegu, na tlu druge države i ubili četvoro djece, jednu devojku, starce i starice, neće dogoditi ništa u Hrvatskoj.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u maju prvu optužnicu za zločine počinjene tokom hrvatske akcije "Oluja". Podignuta je protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni. Najviše njih poginulo je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995.

Za to, tužilaštvo tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donijelo je rješenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine.