Predsjednik Vlade Srbije

Brnabićeva pozvala na pridruživanje "Otvorenom Balkanu"

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2023. 12:25

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru da ova manifestacija ima važnu ulogu i da bi bilo dobro da se BiH pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan".

Brnabićeva je istakla da je Srbija drugi izvozni partner BiH, a da je razmjena dvije zemlje za deset godina udvostručena.

Dodala je da je prvi partner za izvoz iz Srbije Njemača, a da je BiH drugi po redu partner Srbiji. "Time pokazujemo koliko je BiH važna za našu privredu i privrednike", rekla je Brnabićeva u obraćanju prisutnima.

Kao fascinantan podatak, ona je ukazala na činjenici da je BiH treći po redu trgovinski partner Srbije, da je prvi Hrvatska, a drugi NJemačka.

"To pokazuje koliko smo upućeni jedni druge, koliko smo važni jedni drugima", istakla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da su ove zemlje upućene jedna na drugu i vjeruje da će iduće godine ovi podaci biti još mnogo bolji.

"U 2022. godini je međusobna robna razmjena skočila 33 odsto, a izvoz iz BiH u Srbiju skočio je skoro 40 odsto", napomenula je Brnavićeva.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija na ovom sajmu u Mostaru šesti put sa zavidnom privrednom delegacijom i sa 14 privrednih subjekata i poslanikom Milimirom Vujadinovićem, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva sa BiH.

"Ta delegacija pokazuje koliko značaja pridajemo Mostarskom sajmu, našim odnosima sa BiH i generalno sa cijelim regionom", rekla je Brnabićeva i podsjetila na njen sastanak u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Brnabićeva je izrazila nadu da će partnerski odnosi biti razvijani, kao i da miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve građane i privrednike.

Ona je zamolila sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu "Otvoreni Balkan" koji nema nikakve veze sa politikom, ali će svakako smanjiti tenzije.

"U ovom trenutku u ovoj inicijativi učestvuju Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, a svima nama bi dobro došlo i uključenje BiH i Crne Gore", napomenula je Brnavićeva.

Ona je podsjetila da ta inicijativa govori o otvaranju granica, uzajamnom slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga na graničnim prelazima koji su otvoreni 24 sata, kao i o različitimm, ali usklađenim inspekcijama.

"Time bi obezbijedili da naša privreda i ljudi imaju mnogo veći benefit od naše saradnje", zaključila je Brnabićeva.

Тагови: