Prepliću se mnogi strani interesi

Čije službe operišu po Srbiji?

  • 22.11.2019.09:19

Afera "ruski špijun" otkrila je da je Srbija intreresantna mnogim obavještajno-bezbjednosnim službama pogotovo vodećih svjetskih sila, a razlozi za to su brojni, od nezavršenih ratova na Balkanu do geopolitičke pozicije Srbije koja povezuje Evropu i Bliski Istok, piše "Blic".

Snimak na kome se vidi ruski agent, potpukovnik Georgij Klemban, kako podmićuje srpskog oficira objavila je, prema prvim informacijama, američka služba, što je još jedan u nizu dokaza da se na teritoriji Srbije prepliću mnogi strani interesi i uticaji, navodi list.

To je potvrdio i načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski koji je naglasio da afera "ruski špijun" nije usamljen slučaj u Srbiji.

"Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako, to zvuči kao teorija zavjere trenutno djeluje veliki broj obavještajno bezbjednosnih sistema kako najmoćnijih zemalja svijeta poput poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali su tu ne zavrsava taj spisak", kaže Željski.

On ističe da je Srbija zemlja koja se nalazi u veoma specificnom trenutku u veoma teškim okolnostima, kao i da je državno rukovodstvo pod velikim pritiskom da odustane od određenih strateskih pravaca i kursa koje je zauzelo.

Politicki analitičar Dušan Janjnić za "Blic" kaže da obavještajne službe velikih sila, ali i gotovo svih država u regionu rade na teritoriji Srbije.

"Tu mislim i na Rumuniju, Bugarsku, ali prije svih na Mađarsku, Italiju i pogotovo Tursku koja ima veliki uticaj na Balkan. Takođe, Francuska ima veliki interes za obavještajnim podacima u Srbiji, narocito u vezi sa naoruzanjem i problemom Kosova", kaže Janjić.

On navodi da strane službe prikupljaju bezbjednosne i političke podatke, u smislu uticaja na političke tokove.

"Glavni razlog za špijunazu u Srbiji su nezavršeni ratovi. Tu prije svega mislim na KiM, ali i na Makedoniju, Crnu Goru, i posebno BiH. Srbija je sama po sebi interesantna, jer se naoružava, a i drugačije pozicionira u odnosu na period do 2012. godine", ocjenjuje Janjić i dodaje da Srbija nema toliki geopolitički značaj koliko važan geografski položaj.

"Mi se nalazimo na Koridoru 10, što je najkraći put koji povezuje Evropu i Bliski istok, a tamo trenutno sve vri. Takođe takva pozicija Srbije je značajna i u pogledu organizovanog kriminala i terorizma", objasnjava Janjić.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Predrag Petrović kaže da rad stranih obavještajnih sluzbi uglavnom nije nezakonit. 

"Uobičajeno je da velike države koje imaju političke i ekonomske interese u drugim zemljama nastoje i da ih zaštite pa i u te svrhe koriste i obavještajne službe kako državne tako i privatne", kaže Petrovuć.

On napominje da je Srbija trenutno politički interesantna velikim silama zbog pokušaja rješavanja kosovskog problema i sukobljenih interesa koje one imaju po tom pitanju dok zemlje u okruženje žele da znaju šta se u njihovom susjedstvu dešava.

Pročitajte još:

Samoubistvo na očevom grobu: Pucao sebi u glavu zbog kockarskih dugova?

Otkriveno ko je Srbin na snimku sa ruskim obavještajcem

Čitali testament, rodbina nije mogla da se prestane smijati

Samo naprijed, kroz sredinu: Nezapamćena scena u kružnom toku

Miloš trudnoj ženi i kćerkici donio kolače, pa izrešetan ispred kuće

Znam ko je objavio moj snimak, saznala sam prošle godine

Dvojica mladića pokušali da kidnapuju fudbalera, oteo im se dok su ga gurali u gepek

Detalji sačekuše: Miloš pao ispred garaže bježeći od metaka, u kući mu bila porodica

Ubio se Saša Vasić, pored tijela pronašli pištolj

Od ranije poznat policiji: Ovo je Miloš (25) što je brutalno likvidiran

Stroga pravila svadbe decenije: Niko ne smije doći u miniću

Sin Snežane Đurišić izašao iz zatvora poslije tri mjeseca