ATV

Министар спољних послова Србије

Дачић: Београд одбацује наметање рјешења, Дејтон само у изворном облику

 • Извор: СРНА
 • 21.11.2023. 08:12

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је Срни да је за Србију од изузетног значаја очување Дејтонског мировног споразума у пуном и изворном облику, те да Београд одбацује наметање рјешења.

"Србија подржава измјене Дејтонског споразума само уколико се сагласе оба ентитета - Република Српска и ФБиХ и сва три конститутивна народа у БиХ - Срби, Хрвати и Бошњаци", истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, свако друго рјешење, укључујући и наметања, Србија одбацује.

"Сваки покушај рушења Дејтона и наметања посебних решења која нису предвиђена овим споразумом, чији је Србија једна од потписница/гараната, представљају опасан пут, односно потенцијални увод у дестабилизацију региона", рекао је Дачић, поводом 28 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум једини правни оквир за мир у БиХ.


Кадиров позвао Путина: Грде ме због вас

Кадиров позвао Путина: Грде ме због вас

"Република Србија ће наставити да подржава територијални интегритет БиХ и надлежности ентитета, који су предвиђени Дејтонским споразумом и његовим анексима", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће Србија снажно остати посвећена развоју сарадње са Републиком Српском у свим областима од заједничког интереса, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске.

Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.