Министар спољних послова Србије

Дачић: Шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале независност тзв. Косова

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2024. 09:09

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је на данашњи дан прије 16 година, када је једнострано проглашена независност Косова, срушен међународно-правни поредак и озваничена политика двоструких стандарда у тумачењу принципа заштите територијалног интегритета међународно признатих држава, чланица УН.

Дачић је упитао шта данас слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност такозваног Косова коју је Скупштина Србије прогласила правно ништавном?

"Уместо честитки, требало би да их буде срамота да подржавају режим у Приштини, који и даље убија један слободарски и јуначки народ у срцу Европе", поручио је Дачић.

Он је нагласио да је то покушај легализације вишевјековног етничког чишћења српског народа, чија је држава створена на Косову и Метохији.

"Тога је свесно и 109 држава од укупно 193 чланице УН које нису признале овај једнострани и нелегални акт", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да Приштина у протеклих 16 година није успјела да добије међународно признање, нити ће га добити, упркос огромној подршци западних великих сила и злоупотребљавању религијског муслиманског фактора.

Он је поручио да је Србија опред‌ијељена за мир и дијалог, али да никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, бранећи тиме и основне принципе међународног права, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Истовремено, као што ми поштујемо територијални интегритет свих земаља на свету, очекујемо да сви поштују и територијални интегритет Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН", нагласио је Дачић.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је на сједници 17. фебруара 2008. године Декларацију о независности. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: