Ambasador Srbije u SAD

Đurić: ZSO nije koncept koji će trajno zadovoljiti Beograd

  • 26.12.2020.10:48

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je Zajednica srpskih opština nužnost i preduslov za nastavak procesa normalizacije, a ne koncept koji će trajno zadovoljiti Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji, ukoliko bude prilike da se razgovara o nekom trajnijem, sveobuhvatnijem rješenju.

Đurić je rekao da je Priština samo deklarativno pokazala spremnost na kompromis, ali u praksi godinama pokazuje da joj do kompromisa nije stalo.

"Bilo bi sa naše strane neodgovorno ukoliko bismo, i pored svoje spremnosti da mirnim i političkim sredstvima tragamo za rješenjima na Kosovu i Metohiji, učinili neke nove značajnije iskorake prije nego što Priština potvrdi da je kredibilan sagovornik i ispuni ono što se obavezala", rekao je Đurić za Politiku.

Kada je riječ o pojačanim pritiscima SAD na Srbiju u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da, ako se pritisci vrše sa ciljem oktroisanja nekih rješenja koja ne bi bila plod kompromisa i istinskog pomirenja, to nikome ne može donijeti sreću na duže staze.

Komentarišući spekulacije da bi u dijalog Beograda i Prištine mogla da se uključi Madlen Olbrajt, Đurić je rekao da Srbija nije u poziciji da bira s kim će razgovarati, ali da će insistirati na saradnji i međusobnom uvažavanju sa SAD.