Vojna vježba "Sadejstvo 2020"

Dodik: Srbija sposobna da odbrani svoju državnost i suverenitet

  • 10.10.2020.13:28

Na Pešteru je završena združena taktička vojna vježba za bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020", u kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i specijalnih snaga Vojske Srbije, sa oko 40 vazduhoplova i vše od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema.

Prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi zvaničnici.

Dodik je nakon vježbe rekao da je Srbija sposobna da odbrani svoju državnost i suverenitet.

"Čestitam na uspješno izvedenoj vježi. Srbija može da odbrani svoju državnost i suvereniti. Čestitke Aleksandru Vučiću koji radi na modernizaciji Vojske Srbije", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Vježba je počela predajom raporta predsjedniku Srbije, koji je dao znak za njen početak.

Učestvovali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske, kao i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, te 63. padobranske brigade.

Vježba se sastojala od sedam sekvenci, tokom koje je prikazano stanje obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rješavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopneen vojske.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovale su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika i specijalni desant, uz korišćenje najsavremenije balističke opreme, dronova i modernizovanih borbenih vozila.

Prikazano je dejstvovanje aviona "mig 29", "orao“ i "supergaleb G-4, helikoptera Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbenih helikoptera "gama“.

Po ciljevima su dejstvovali i artiljerisko raketni sistem "pancir s1" i "pasars", a prikazan je i veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja su prvi put zajedno dejstvovala na jednoj vježbi.

Prikazani su i digitalizovani raketni sistemi "oganj" i "morava", bespilotna letjelica "vrabac", borbeno robotizovano vozilo "miloš", samohodne haubice "nora", "gvozdike" i minobacači, modernizovana borbena vozila, oklopno vozilo "lazar tri" i modernizovani tenk M-84.

Vježba je završena skokom dva pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije, a prizemljili su ispred komandnom mjesta.