Srbija

Epidemija afričke kuge svinja proglašena na cijeloj teritoriji Čačka

  • Извор: Агенције
  • 04.08.2023. 18:19

Na cijeloj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja, rekao je lokalni koordinator aktivnosti na suzbijanju te epidemije Aleksandar Maksimović.

On je rekao da je ta bolest do sada zabilježena u čačanskim selima Mrčajevci, Bečanj, Mojsinje i Zablaće, još šest sela je proglašeno zaraženim područjem, a 20 ugroženim od te zaraze.

Dodao je da su 23 svinje, koje su otkrivene prošle nedjelje prilikom nedozvoljenog transporta u Pakovraću, uništene i propisno zakopane kako ne bi dalje predstavljale potencijalni izvor zaraze.

Afrička kuga svinja na teritoriji Čačka prvi put je zabilježena 4. maja u selu Mrčajevci, a poslije 60 dana pojavile su se nove zaražene svinje u tom i selu Bečanj, poslije čega se bolest raširila.

Afrička kuga je do juče potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, a eutanazirano je 19.740 zaraženih svinja.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori cijeli region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм