Stavka Briselskog sporazuma

Eskobar: Amerika se zalaže za uspostavljanje ZSO, rok za to "odmah"

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2022. 21:25

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar poručio je da se SAD zalažu za uspostavljanje zajednice srpskih opština (ZSO) i da traži način da se ta stavka iz Briselskog sporazuma i sprovede, a da je rok za to "odmah".

"Za SAD to je pravnoobavezujući sporazum između Srbije, (samoproglašenog) Kosova i EU. Za nas je to obaveza jer smo podržali taj proces i jedna politička strana ne može iz toga da se povuče jednostrano, tako da tražićemo načine da tu ideju ostvarimo", rekao je Eskobar.

On je poručio da barikade na sjeveru Kosmeta treba da uklone oni koji su ih i postavili, mirnim putem.

Eskobar je naglasio da se protivi dolasku srpske vojske na sjever Kosmeta, jer je protiv "militarizacije problema".

"SAD odbijaju povratak srpskih snaga na Kosmet, jer su protiv militarizacije problema, već se zalažu za dijalog. Srbi treba da se vrate u institucije, želimo ih tamo, potrebni su nam tamo i barikade treba da budu uklonjene od ljudi koji su ih postavili, pošto se saslušaju njihove brige", naveo je Eskobar.

On je dodao je da ih je on saslušao i istakao da je njihova zabrinutost "legitimna, a u mnogim slučajevima i opravdana".

"Osjećaju se izolovano, da nemaju odgovarajuću zastupljenost u vladi i uticaj u vladi koji bi trebalo da imaju", rekao je Eskobar za RTS.

On je istakao da "ima napretka i ima razloga za optimizam".

"Ne želim da prejudiciram ishod pregovora, ali želim da kažem jednu stvar - u kontekstu ove krize mislim da možemo da vidimo ne samo početak rešenja, već i priliku za novi dijalog, ali u novoj paradigmi - traženja dugoročnih rešenja za ovaj region", rekao je Eskobar.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)