24 хектара земље

Ескобар: Важна одлука о враћању земље манастиру Високи Дечани

  • Извор: СРНА
  • 13.03.2024. 13:29

Влада у Приштини наложила је данас Катастарској агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и на тај начин спроведе одлуку такозваног уставног суда, којом је манастиру потврђено власништво над имањем које оспоравају локалне власти.

Специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је након састанка у Приштини са предсједником самопроглашеног Косова Вјосом Османи, да је ова одлука била тешка, али неопходна и важна за манастир Високи Дечани, пренијели су београдски медији.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти рекао је на сједници владе у Приштини да су му државе Квинте јасно ставиле до знања да мора да изабере између двије опције - да спроведе одлуку Уставног суда или да се питање Приштине у вези са чланством у Савјету Европе скине са дневног реда, преноси "Репортери".

Хрватица се буни због изградње православне цркве у Србији

Хрватица се буни због изградње православне цркве у Србији

"Након бројних састанака, посјета и комуникација, постало нам је јасно да је за неке од бројних услова који су нам дати за чланство у Савјету Европе утврђено да су испуњени, а да су неки наведени као проблеми. Али један остаје и неће бити уклоњен, а то је спровођење одлуке Уставног суда у случају манастира Дечани", рекао је Курти.

Такозвани Уставни суд у Приштини донио је 2016. године одлуку да општина Дечани врати манастиру Високи Дечани 24 хектара земље и шуме, али она још увијек није спроведена, јер локалне власти одбијају да упишу земљиште у катастар уз образложење да та имовина припада друштвеним предузећима "Апико" и "Илириа".


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)