KiM

EULEKS nadgleda istragu ranjavanja Srbina i još 55 incidenata na sjeveru

  • Извор: СРНА
  • 12.04.2023. 14:11

EULEKS je oštro osudio nasilni incident u blizini mosta na Bistrici u kome je kosovska policija iz vatrenog oružja ranila taksistu Milana Jovanovića iz Zvečana i pozvala institucije (samoproglašenog) Kosova da temeljno i nezavisno istraže slučaj.

Iz EULEKS-a su izrazili zabrinutost zbog nedoslijednih izjava i prvobitnog negiranja bilo kakve umiješanosti u incident od strane policije Kosova.

"U skladu sa svojim mandatom, Euleks pažljivo nadgleda slučaj ranjavanja Srbina u blizini Bistričkog mosta, a trenutno nadgleda 55 slučajeva u vezi sa incidentima u opštinama na sjeveru Kosova", navedeno je iz ove Misije u odgovoru na pitanja Srne o ovom slučaju.

U saopštenju se ističe da EULEKS nema izvršni mandat da vodi istrage.

"Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova je i dalje krhka jer i dalje postoji vakuum u oblasti bezbjednosti i vladavine prava stvoren nakon ostavki kosovskih Srba policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja", naveli su Euleksa.

Policijski inspektorat samoproglašenog Kosova uhapsio je četvoricu policajaca koji su bili u smjeni na puktu kod Bistričkog mosta zbog sumnje da su učestvovali u ranjavanju Jovanovića.

Srbin Milan Jovanović iz Zvečana ranjen je 10. aprila uveče iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu nedaleko od tog mjesta.

Od početka godine prijavljeno je 30 napada na Srbe na Kosmetu, a od kada je Aljbin Kurti premijer samoproglašenog Kosova zabilježeno je 300 etničkih napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve.  

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм