Представник Кине у УН

Генг: Посљедице илегалног НАТО напада на СР Југославију и даље се осјећају

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 21:17

Представник Кине у УН Генг Шуанг рекао је вечерас да Кина подржава одржавање сједнице Савјета безбједности УН поводом 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, указујући да се посљедице тог илегалног напада и данас осјећају.

Генг је подсјетио да је НАТО прије 25 година, без одобрења свјетске организације, покренуо напад на суверену државу.

Према његовим ријечима, 25 година је прошло од илегалног напада, али да тензије на Косову и даље трају, док ране задате народу на Балкану још нису зацијелиле.

Небензја: Разумљиво да чланице НАТО нису за расправу о бомбардовању СР Југославије

Небензја: Разумљиво да чланице НАТО нису за расправу о бомбардовању СР Југославије

"Сукоби под изговором заштите људских права и кршење Повеље УН и даље се повремено дешавају. Утицај тог напада од прије 25 године и данас траје. Сходно томе Кина подржава одржавање састанка поводом 25 година од почетка НАТО бомбардовања СР Југославије", нагласио је Генг.

Он је изразио жаљење што неке од чланица Савјета безбједности изражавају сумњу у све то, додајући а је по том питању морало бити одржано гласање чији је исход познат.

Генг је подсјетио да је током бомбардовања СР Југославије 7. маја 1999. године НАТО, предвођен Америком, пројектилима гађао Амбасаду Кине у Београду када су погинула три кинеска новинара, а повријеђено је више од 20 чланова особља Амбасаде.

СБ УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију

СБ УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију

"Тај потресан дан кинески народ никада неће заборавити", рекао је Генг.

Након обраћања кинеског представника, кратке реплике је изнијело још неколико учесника, међу којима представник Словеније Самуел Жбогар, након чега је сједница завршена.

Пратите нас и путем Вибера