ATV

Специјални изасланик САД за Западни Балкан

Гренел о ескалацији у Бањској: Потребна је транспарентна истрага, САД треба да пошаљу изасланика

  • Извор: Агенције
  • 03.10.2023. 09:34

Специјални изасланик САД за Западни Балкан некадашњег америчког предсједника Доналда Трампа захтјева пуну истрагу и обдукцију у вези инцидента у Бањској 24. септембра.

Ричард Гренел каже да је потребна транспаретна истрага о догађајима у Бањској

Гренел у интервјуу за Сири телевизију позвао је Бијелу кућу да пошаље специјалног изасланика да прати актуелну ситуацију између Kосова и Србије.

– Желим да разумијем сваки детаљ и зато је неопходна транспарентна истрага. Влада Србије мора да назначи када је добила обавјештење о нападу. Оно што ме такође брине су људи на Kосову који раде у полицији и које је Kурти поставио на ову позицију. Желимо да знамо шта су они знали, шта им је речено и сада након смрти морамо да урадимо истрагу. Морамо да имамо снимак, и да све пажљиво погледамо. Не само неки мали исјечци видео записа јер се чини да су то дијелови ситуације – објаснио је Гренел.

Он је истакао да жели независну истрагу.

– Знате да мора постојати трећа страна да уради ове аутопсије. Не можемо имати само једну страну која пружа информације и да свако вјерује тој страни. То је улога САД или ЕУ, али неко од њих мора одмах да интервенише и започне истрагу. Брине ме што Европљани много причају, али се не понашају у складу с тим. У овим тренуцима САД треба да интервенишу, а када то ураде, одмах предузимају мјере – додао је Гренел.

Рекао је и да је забринут што НАТО повећава број војника на Kосову.

– Kада је Трамп био предсједник разговарали смо о смањењу броја војника – указао је Гренел, пише Kосово онлине.

Пратите нас и путем Вибера