Direktor Uprave za saradnju s dijasporom

Gujon pozvao srpske novinare u svijetu da prenesu istinu o Kosovu i Metohiji

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 17:16

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ukazao je danas da se u svijetu plasira lažna slika o stanju na Kosovu i Metohiji jer mediji na stranim jezicima izvještavaju pristrasno i antisrpski zbog čega je potrebno pružiti istinu o brutalnom teroru i ogoljenom nasilju administracije tzv. države Kosovo prema srpskom življu u Zvečanu.

Gujon je istakao da mediji na engleskom i francuskom jeziku nisu spomenuli nigdje da su juče na Kosovu i Metohiji povrijeđeni i srpski civili, da je ranjen čovjek u leđa sa dva hica, nego samo da su povrijeđeni pripadnici Kfora.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi se u veoma teškoj situaciji i od velike je važnosti da im pružimo podršku i pokažemo da nisu sami - izjavio je Gujon medijima iz srpske dijaspore u cijelom svijetu na hitnom onlajn sastanku povodom najnovijih dešavanja na Kosmetu, kao i hibridnog medijskog rata i širenja lažnih vijesti na stranim jezicima na društvenim mrežama i internet portalima.

On je istakao da će ovo biti prvi put da je srpska dijaspora na ovaj način pružila otpor lažima u svijetu.

Gujon je rekao da se putem medija i društvenih mreža širi lažna slika o događanjima na sjeveru Kosova i Metohije sa ciljem da se Srbi sa Kosmeta označe kao agresori i krivci za novonastalu situaciju.

- Samo zajedničkim snagama i jedinstvenim djelovanjem možemo da stanemo na kraj stvaranju pogrešne slike stvarnosti o dešavanjima na Kosovu i Metohiji - naveo je Gujon.

On je predočio zvanične fakte o situaciji na Kosovu i Metohiji, ističući da su juče snage KFOR-a u poslijepodnevnim časovima razbile nenasilan skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan, te da su korišćeni suzavac i šok-bombe, a tzv. kosovska policija koristila je bojevu municiju.

- Epilog su da je povrijeđeno 52 građana srpske nacionalnosti, troje građana teže je ranjeno, jedan građanin je bio životno ugrožen /ranjen u leđa iz kalašnjikova od kosovske policije, te je povrijeđen 41 pripadnik KFOR-a - naveo je Gujon.

Gujon je objasnio da je posljednja kriza na Kosovu i Metohiji počela održavanjem nelegitimnih izbora 23. aprila u četiri opštine gdje živi većinski srpski narod, a situacija je eskalirala nakon što su na izborima u navedenim opštinama izabrani gradonačelnici iz redova albanskih političkih partija, bez ikakvog učešća srpskih partija, sa svega tri odsto izlaznosti i uz konstantan pritisak premijera tzv. samoproglašenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

- Kurti je dao nalog novoizabranim predsjednicima opština da zauzmu svoja nova radna mjesta, uprkos izjavama zapadnih zemalja da to ne čine. Situacija se pogoršala nakon što su specijalne jedinice tzv. Kosova došle na sjever Kosova i Metohije, što je u suprotonosti sa svim dosadašnjim sporazumima i zajedno sa KFOR-om stali ispred zgrada opština gdje je mirno demonstrirao srpski narod - naglasio je Gujon.

On je istakao da je veoma važno ukazati na kontekst dešavanja na Kosovu i Metohiji, odakle je 260.000 ljudi prognano u druge dijelove Srbije, a od 1999. godine potpuno uništeno ili oštećeno ukupno 135 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture.

Prema njegovim riječima, od 2006. godine, zbog nestabilne bezbjednosne situacije i stalnog ugrožavanja manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani su na Listu svjetske baštine u opasnosti, na kojoj se nalaze do današnjih dana.

On je istakao da je Međunarodna organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na prvo mjesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu.

- Od formiranja tzv. vlade Kurtija od 2021. godine zabilježeno je više od 300 etnički motivisanih napada protiv Srba na sjeveru Kosova i Metohije - naveo je Gujon.

Prema njegovim riječima, od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum tzv. kosovska administracija odbija da implementira Zajednicu srpskih opština koja predstavlja minimalni traženi institucionalni okvir za zaštitu prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Gujon je ukazao da su kosovski Albanci veoma aktivni i na mrežama i na stranim jezicima, te da često plasiraju lažne vijesti, poput one da je iz Beograda poslat Srbin koji je držao palicu na ovim demonstracijama.

- Mi na njihove lažne vijesti idemo sa činjenicama. Zato je naša dijaspora bitna - zaključio je Gujon.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок