Aleksandar Vučić

Hilandar sublimiše nacionalno, državno i duhovno jedinstvo Srba

  • 07.01.2021.13:54

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da se u Hilandaru sublimišu nacionalno, državno i duhovno jedinstvo srpskog naroda.

"To je ono što nam je potrebno da sačuvamo u godini pred nama, da se izborimo za zdravlje ljudi", napisao je Vučić na Instagramu, ponovivši da Srbiju čeka teška godina i mnogo iskušenja.

On je zahvalio ocu Metodiju i monasima Hilandara na veličanstvenom prijemu, te naglasio da će Srbija da ubrza i obnovu manastira, koji je prije nekoliko godina postradao u požaru i da pomogne na svaki mogući način.

"Vjerujem da već za dvije godine neće biti kranova i da će sve biti završeno i da ćemo moći svima da kažemo da, osim što je to najvažniji manastir za nas, da je to jedan od nekoliko najljepših i najmoćnijih manastira na svijetu", naveo je Vučić.

On je istakao da je uvjeren da, bez obzira na to što su pred srpskim narodom velika i teška iskušenja, zajedno i ujedinjeni mogu da učine Srbiju još snažnijom i boljom za sve njene građane.

Vučić, koji boravi od sinoć na Svetoj Gori, prisustvovao je božićnoj službi, a jutros i liturgiji.

Tokom dana obići će sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine u kojem je izgorjelo ili oštećeno više od polovine manastirskih zdanja.

Do 2017. godine je oko 65 odsto uništenog manastirskog kompleksa obnovljeno.

Posjeta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsjednička posjeta tom srpskom manastiru u posljednje dvije decenije.