Slavica Popadić

"Htio je da se ubije, ja sam mu otela pištolj": Surova ispovijest Kosovke djevojke bez koje je ostala Srbija

  • Извор: Телеграф
  • 10.03.2023. 16:13

Slavica Popadić, poznata i kao kosovka djevojka koja se 1998. i 1999. godine hrabro borila na Kosovu, preminula je, a njene teške i bolne riječi o svemu što je vidjela tokom rata, ostaju kao lekcija i opomena.

U jednoj od ispovijesti ispričala je kako su junaci od svega 19, 20 godina izgubili živote za domovinu, ali i kako su je NATO avioni, suprotno Ženevskoj konvenciji, raketirali dok je previjala ranjene vojnike.

- Mnogo je teško kada vidite ljude koje poznajete, vidite čovjeka koga znate i samo par sati kasnije njega više nema. On je ostao bez glave i njegov rođeni brat je gledao kako to izgleda - pričala je tada Slavica, pa nastavila:

- Drugi oficir, pridodat našoj jedinici, je ostao bez donjeg dijela vilice. Poklonio mi je šibicu koju čuvam i dan danas. Htio je da se ubije, ja sam mu otela pištolj. U jednom trenutku sam shvatila da je to Munjić Saša, jedan potporučnik, nije imao vilicu, ždrjelo je virilo... - prisjetila se.

Sve je to, kaže, moralo da se preživi.

- Kada sam išla da izvlačim ranjene i mrtve, moj vozač je bio u jednom kanalu. Ranjen u leđa. Pokušala sam da ga previjem, nadlijetali su avioni, a ja sam se bacila na njega sa ogromnim znakom Crvenog krsta. Avioni su me raketirali i mitraljirali - ispričala je tada.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм