Zlatan Elek

Humanitarna katastrofa prijeti na Kosovu: Sve manje lijekova i kiseonika na sjeveru

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2023. 09:48

Zalihe lijekova, kiseonika i drugog medicinskog materijala na minimumu su u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, rekao je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Zlatan Elek i apelovao na domaće i međunarodne institucije da spriječe izvjesnu humanitarnu katastrofu.

On je istakao da je Priština prije dva mjeseca dozvolila uvoz izvjesne količine kiseonika, ali da od tada više nije dozvoljen uvoz ni lijekova, kao ni bilo čega drugog iz centralne Srbije.

"Briselskim dogovorom je utvrđeno da se snabdijevanje lijekovima zdravstvenih ustanova na Kosovu odvija preko privatne firme registrovane u kosovskom sistemu, ali nažalost to Priština ne dozvoljava", rekao je Elek.

On je upozorio da, ukoliko zabrana ostane na snazi, bolnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice neće biti u stanju da pruža zdravstvene usluge.

Elek je apelovao na domaće i međunarodne institucije da spriječe, kako je rekao, izvjesnu humanitarnu katastrofu.

Vlasti samoproglašenog Kosova prije dva mjeseca zabranile su ulazak na Kosovo i Metohiju svim kamionima sa robom iz centralne Srbije i na sjever pokrajine ne mogu da se dopremaju ni lijekovi, ni osnovne životne namirnice.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм