Srbija

Internet prevara kruži Fejsbukom: Ako dobijete ovu poruku, odmah pozovite policiju

  • Извор: Агенције
  • 15.12.2021. 13:33

Na facebooku se u posljednjih nekoliko dana, mahom putem grupa, sve veći broj korisnika žali da su im poznanici tražili jednu te istu, određenu uslugu - da podignu novac umjesto njih jer im je, navodno, blokirana kartica.

Zapravo, riječ je o dobro osmišljenoj prevari koja ima za cilj da dođe do podataka sa vaše bankovne kartice. Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

More fotografija poruka putem kojih Fejsbuk korisnici obavještavaju jedni druge da su profili njihovih prijatelja hakovani, na prvi pogled djeluju kao da vam piše upravo ta osoba, obraćajući se prijateljskim tonom i tražeći naizgled bezazlenu uslugu.

- Ej šta radiš? Treba mi jedna usluga ako može? Imam karticu za bankomat ali mi je blokirana i ne mogu da podignem novac, imam onu elektronsku aplikaciju na telefon što mi dali iz banke i preko aplikacije jedino mogu da prebacim pare na karticu ne mogu na žiro račun, ako ti imas karticu za bankomat da ti prebacim na nju pa kad ti legne samo da podigneš na bankomat i da mi javiš. Samo mi pusti slike sa obe strane da ti uplatim - glasi poruka prevaranata na koju upozoravaju korisnici.

Kao i mnoge druge i ova ima za cilj da prikupi vaše podatke koji se nalaze na kartici, zbog čega prevaranti traže da je fotografišete i sa lica i sa naličja.

Na meti dobro poznatih prevara nalaze se i korisnici čijim profilima je lako pristupiti, odnosno oni koji nisu preduzeli sve korake da svoj profil učine što sigurnijim, ali i njihovi prijatelji koji bi mogli da se "upecaju" na pomenutu "uslugu".

Da je riječ o prevari, mnogi su počeli da sumnjaju čim su primili poruku ovog sadržaja, budući da je napisana sa nekoliko grešaka, dok su se neki na nju i upecali, misleći da im pišu prijatelji.

Zbog toga u posljednja 24 sata i policija, navodno, bilježi veliki broj prijava iste prevare, svjedoči jedna korisnica.

Osim ove, još uvijek je aktuelna i prevara čije žrtve su ljudi koji oglašavaju svoje proizvode i usluge na nekom od sajtova za prodaju/kupovinu, ali su istovremeno i korisnici Vacapa.

Naime, na Vacap aplikaciju žrtve stiže poruka "zainteresovanog kupca" sa ukrajinskog broja telefona, sa lažnim linkom do sajta "Pošte Srbije", gdje bi trebalo ukucati lične podatke kako bi se izvršila isplata.


Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина