Србија

Једина партија: Чеда Јовановић мора да врати држави 217.000 евра за изборну кампању

  • 22.12.2023. 17:24

Осим што је остала ускраћена за повјерење грађана неопходно да се домогне посланичких клупа, листа Чедомира Јовановића "Мора другачије", остала је кратких рукава и за око 217.000 евра.

Управо толико износи депозит који је његова странка добила за кампању, а тај новац ће морати да врати у државну касу јер је освојио 0,24 одсто гласова, односно мање од једног процента, пише РТ Балкан.

Јовановићева партија једини је учесник избора која има обавезу да подмири буџетски аванс.

Несторовић за АТВ открио због чега се расплакао у кампањи!

Несторовић за АТВ открио због чега се расплакао у кампањи!

Иако је свих 18 листа, учесника парламентарних избора приликом подношења кандидатуре, приложило изјаву да ће за трошкове изборне утакмице користити средства из буџета, према подацима Министарства финансија, само седам је положило изборно јемство - банкарске гаранције, новац, некретнине, што је и услов да би та средства добили. Јовановић, који ће средства морати да враћа, "депоновао је противвриједност своје некретнине".  

Укупно 457.100.000 динара аванса, односно по 25.394.444 динара уплаћено је прије избора листама "Александар Вучић - Србија не сме да стане", "Нада за Србију", "Национално окупљање - Заветници и Двери", "Србија против насиља", Српска радикална странка, "СДА Санџака- Сулејман Угљанин", као и "Морамо другачије".

Шешељ: Дуго сам у политици, многи људи не могу више да ме гледају

Шешељ: Дуго сам у политици, многи људи не могу више да ме гледају

Правила налажу да само странке које су положиле јемство добијају овај новац из касе. Услов који морају да испуне да не би морале да га враћају послије избора јесте да пређу праг од један одсто, док је за мањинске листе неопходно да освоје најмање 0,2 процента. 

Новац за парламентарно гласање дијели се по моделу, 40 одсто авансно прије избора, а остатак од 60 одсто додјељује се по проглашењу резултата листама које су ушле у парламент.

Осим ових средстава, десет листа које ће чинити нови скупштински сазив, додатно ће расподијелити укупно око 5,8 милиона евра. Тако, свакој парламентарној листи, за освојени мандат следује по око 23.000 евра. 

Бошко Обрадовић подноси оставку

Бошко Обрадовић подноси оставку

Напредњаци ће, с обзиром на то да у парламент улазе са 128 посланика, по грубој рачуници инкасирати и највише новца- око 2,9 милиона евра. Потом слиједи "Србија против насиља" која са 65 трибуна има право на 1,5 милиона евра. Социјалисти и њихови коалициони партнери са 18 мандата располагаће са око 420.000 евра. Нада за Србију и листа "Ми глас из народа - Бранимир Несторовић" ће на основу по 13 мандата зарадити по 300.000 евра. 

По новим правилима која се примјењују након измјена законских прописа, политички актери имали су обавезу да доставе прелиминарне извјештаје финансирања изборне кампање 15 дана прије избора.

Тако су напредњаци, према том извјештају, издвојили 534 милиона динара или 4,5 милиона евра за трошкове представљања бирачима, СПС 189 милиона динара односно 1,6 милиона евра. Коалиција "Србија против насиља" пријавила је трошкове од 9,6 милиона динара - 82.000 евра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.