Игор Јурић објаснио

Како функционише српска верзија система "Амбер алерт" и ко је све укључен

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2023. 20:23

За несталом дјецом у Србији више неће трагати само полиција.

Систем за хитно обавјештавање јавности "Пронађи ме" почео је са радом, а важну улогу у његовој примјени ће имати и медији и грађани.

О томе смо опширније говорили са гостом Теме дана у Централним вијестима Игором Јурићем, директором Центра за несталу и злостављану дјецу.

"Први и основни критеријум јесте да је дијете у животној опасности. У сваком случају, систем ће се аутоматски покренути оног момента кад се пријави нестанак, рецимо, дјетета млађег од седам година, или када је дијете млађе од 18 година, а, рецимо, има проблем или неке лакше интелектуалне тешкоће, неки облик инвалидитета или слично", рекао је Јурић и додао:

"Такође, јесте кључно то ако се поуздано зна да је дијете жртва трговине људима или криминалне отмице. Тада се систем покреће. Оно што јесте заиста важно, систем ће се покретати када су дјеца малољетници до 18 година старости".

Рекао је да је план да се систем гради у двије фазе.

У овој првој фази, што је било тешко урадити, је то да ће систем када се покрене, најприје медији, ТВ и радио станице, добити информацију на територији цијеле Србије. Причам и о националним и о локалним медијима - имаће обавезу да у првих осам сати на сваких 30 минута прекидају програм. Када се прекине програм телевизије ће имати обавезу да приказују један форматирани постер, на том постеру ће бити фотографија дјетета, основне информације и евентуално неки детаљи из саме истраге, гдје је дијете задњи пут виђено, шта је имало на себи, да ли има можда неки ожиљак и слично, како би грађани могли лакше препознати нестало дијете", објаснио је и наставио:

"Такође, радио емитери ће имати обавезу да објављују један форматирани аудио запис. И мобилни оператери ће морати послати поруку. Сви грађани су 25.10, када је систем пуштен у рад добили поруку информативног карактера да је систем пуштен у рад. Међутим, када дијете нестане то ће бити један други текст да је нестало дијете, да се треба посјетити сајт МУП-а, или слично".

Рекао је да је у првој фази укључен и аеродром "Никола Тесла" који ће имати обавезу да на ЛЕД екранима објави информацију о нестанку дјетета.

Осим тога, на ауто-путевима на бимовима ће бити објављене информације о нестанку дјетета.

Више детаља о српској верзији система "Амбер Алерт" погледајте у нашој Теми дана у наставку:

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина