In memoriam

Ko je bio Božidar Delić: General, političar i haški svjedok

  • Izvor: Agencije
  • 23.08.2022.15:26

Potpredsjednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić preminuo je danas u Rusiji.

On je početkom mjeseca, po konstituisanju Skupštine Srbije, izabran za jednog od njenih potpredsjednika.

Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste Koalicije NADA (DSS – POKS), kao predsjednik pokreta “Nema nazad – iza je Srbija”.

Božidar Delić je imao bogatu vojnu bografiju. Rođen je 8. januara 1956. godine kod Ðakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije.

Vojnu akademiju je upisao u Beogradu, a završio u Sarajevu 1977. godine, da bi po završetku školovanja kao pješadijski potporučnik bio raspoređen u Bileći.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Kao najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. motorizovane brigade Vojske Jugosloavije Božidar Delić stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.

Sa KiM su se povukli  nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade.

U dijelu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatrao i dio javnosti.

Penzionisan je 2005. godine, kako je isticao, nezakonito.

Kao svjedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku (SRS) se učlanio 2006. godine, i na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsjednika Narodne skupštine.

Za narodnog poslanika je ponovo izabran i na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo biva biran za potpredsjednika parlamenta.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u SRS stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub “Napred Srbijo”, a zatim i Srpsku naprednu stranku (SNS).

Krajem februara 2011. godine, saopštio je da napušta SNS i vratio se u članstvo SRS, i ponovo izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada SRS nije prešla cenzus, zajedno sa potpredsjednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa rukovodstvom radikala, zbog čega su isključeni iz članstva i osnovali pokret “Ljubav vera nada”.

U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret “Ljubav vera nada” i osnovao pokret “Nema nazad – iza je Srbija”, sa kojim je nastupio na izborima ove godine, u okviru Koalicije NADA, čiji je nosilac izborne liste bio.