Београд

Косачов: Русија ће бити уз српски народ све док буде потребно

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 14:32

Русија ће бити уз српски народ све док буде потребно, а то значи заувијек, рекао је у Београду замјеник предсједника Савјета Федерације Русије Константин Косачов.

Косачов је на трибини под називом "НАТО агресија против Југославије: историјско сјећање и дугорочне посљедице" истакао да Русија принципијелно подржава позицију Србије у односу на Косово и Метохију, као и оцјене поводом варварске НАТО операције прије 25 година.

Он је рекао да се након НАТО агресије на Београд, Русија ријешила илузије да може са Западом градити нови праведни свијет, као и да Русију на Западу и у НАТО-у нису чули, те да је сада, нажалост, наступила криза, за коју искључиво одговорност имају НАТО земље.

Косачов је рекао да НАТО земље сносе одговорност за трагедију српског народа од прије 25 година, као и за све настале трагедије европских народа, који страдају зато што је НАТО подијелио простор Европе на привилеговане и остале, а у те остале спадају Русија и Србија.

"Срби су за ових 25 година успјели да сачувају себе као суверен и независан, самодовљан народ, достојанствену и поносну државу, нацију и народ", рекао је Косачов.

Он је рекао да Србе и Русе обједињује то што су суверени и независни народи и државе.

"Наша је будућност Европе, која ће бити друштво независних и суверених држава, које се не потчињавају ниједној дисциплини. А можда ће већина која се сада ствара принудити НАТО на мир и да почне да гради са другима односе на равноправним основама и правилима. Ми ћемо обавезно побиједити", додао је Косачов.


Маказама убола мајку у врат, жена преминула на мјесту

Маказама убола мајку у врат, жена преминула на мјесту

Први замјеник предсједника Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност Владимир Чижов, који је један од свједока догађаја 90-их година прошлог вијека у региону, рекао је да почетак НАТО бомбардовања СР Југославије није био изненађење, као и да је томе претходило оно што се сада зове хибридни рат, односно антисрпска кампања, пијаца Маркале и многе друге лажи.

Чижов је оцијенио да агресија НАТО, која је трајала 78 дана, ни данас није завршена, те позвао Србију и Србе да се усредсреде и држе се, без обзира на притиске које трпе од западних сила.

Он је поручио да садашња генерација Срба не смије дозволити да их НАТО истјера из сопствене земље.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је Запад много прије агресије НАТО-а 1999. године поставио задатак да се потчини Србија.


Србину 19 година затвора због мафијашке ликвидације на Зрћу

Србину 19 година затвора због мафијашке ликвидације на Зрћу

"Управо је против Србије била уперена хрватска трагедија, да не говоримо о БиХ која је била још више антисрпски изражен сукоб. Као врхунац те антисрпске политике била је агресија 1999. године", рекао је он.

Директор Россотрудничества Јевгениј Примаков оцијенио је да су посљедице НАТО бомбардовања СР Југославије несагледиве јер је срушено међународно право.

"Западни свијет је пошао од тежње да стекне војну надмоћ на глобалном плану, да диктира своју вољу осталом свијету и пљачка га, али сада губи предност, јер се глобална већина осјећа све јачом. Они су сад бијесни што губе моћ, а с тим су се први пут суочили у Југославији", рекао је Примаков.

Наводећи да сви говоре да можда треба опростити али не заборавити НАТО злочине, Примаков је истакао да Русија не може ни да опрости, нити да заборави.

Претходно је у Руском дому у Београду отворена изложба "Зашто?" поводом 25 година од агресије НАТО на СР Југославију, руске новинске агенције ТАСС и српског дневног листа "Вечерње новости", на којој су се обратили генерални директор Таса Андреј Кондрашов и главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић.


Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона -

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона - "Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете, ја ћу"

Кондрашов је рекао да Русија никад није остајала по страни од догађаја у Југославији и да су исте вечери кад су пале прве бомбе људи изашли на митинг испред америчке Амбасаде у Москви, а да је тадашњи руски премијер Јевгениј Примаков окренуо авион изнад Атлантика на путу ка САД да би показао да Русија не жели да легитимизује оно што су Американци радили у СР Југославији.

Вучелић је рекао да су Руси гледали у СР Југославији увертиру шта им се спрема, а да је ова изложба не само потресно свједочанство, него треба да буде и активно сјећање, јер је политика агресије и даље активна и спремна да ратује због својих циљева и почини најгора непочинства и ужасе.

Трибину су организовали Руски дом, Центар за медитеранска истраживања на руском националном истраживачком универзитету Висока школа за економију и Фондација за подршку јавној дипломатији "Александар Горчаков". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм