Nove mjere će potpuno zaustaviti trgovinu

Kosovo uvelo nove takse Srbiji

  • 28.12.2018. 14:07

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da će najnovije mjere Prištine, koja je danas uvela takse od 100 odsto i na robu stranih brendova iz Srbije, potpuno zaustaviti trgovinu, te pozvao EU i SAD da hitno reaguju.

Ljajić je podsjetio na jučerašnju najavu jednog zvaničnika iz Prištine da bi takse mogle da budu privremeno povučene, a da je već danas donesena potpuno suprotna odluka koja tu mjeru dodatno proširuje na sve međunarodne brendove. 

"Tako da je ovo poslednji signal za sve međunarodne organizacije i institucije, prije svega Brisel i Vašington, da hitno reaguju jer su sad i njihove kompanije pod nekom vrstom sankcija", rekao je LJajić za TV "Pink". 

Do sada su, naveo je LJajić, jedino one /strane kompanije/ mogle da izvoze određenu količinu robe koja je išla iz Srbije na Kosovo i Metohiju poslije 21. novembra /kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije/. 

"Nakon ovih mera to znači potpuna obustava trgovine i bukvalno će jedino ptica moći da preleti iz centralne Srbije na Kosovo. Ovo ne samo da će zaustaviti trgovinu, ovo je pet koraka unazad kada govorimo i o perspektivi političkog dijaloga Beograda i Prištine", istakao je LJajić. 

Vlada samoproglašenog Kosova donijela je danas odluku da proširi odluku o taksama od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji. 

Ova odluka donesena je samo nekoliko časova nakon što su ambasadori Kvinte zatražili potpuno ukidanje taksa.