Са Крчединске аде

Краве пребацују скелама, полудивљи коњи велики проблем спасилачке мисије

  • Извор: РТС
  • 09.01.2024. 23:00

У току је евакуација око 130 грла крава и коња које је набујали Дунав заробио на Крчединској ади. Сточарима је помогло Јавно предузеће "Војводина шуме", које је обезбиједило брод и скелу. И у наредним данима, уз надлежне службе, они ће кажу, координирати том изузетно захтјевном акцијом спасавања.

Од јутра, сточарима су у помоћ стигли пријатељи, припадници војске, ветеринарске службе. Спремни су дочекали брод са скелом, која је око пола један стигла на Крчединску аду. Носивости 28 тона, успјела је да прихвати тридесетак грла, а затим их превезе на сигурно.

"Нису лаки услови на терену, мраз је, снијег је, велики је водостај, висок је водостај, дакле, ту ће бити доста сложено да то урадимо, али ту смо да помогнемо колико можемо. Рачунамо дан, два, три или колико год буде требало времена да се стока превезе не безбиједно“, каже Марко Маринковић из ЈП "Војводина шуме."

Помоћ је понудила и војска, али њихова пловила, каже, нису била сигурна за утовар грла, због чега се од те идеје одустало.

Ипак, све надлежне службе, синхронизовано су помогле акцију. 

Миленко Плавшић, власник заробљених крда каже да је ситуација тешка.

Дунавски рукавац је незгодан, животиње су гладне и преплашене, а напољу је пет степени у минусу, што компликује и утовар и пловидбу.

У посљедњој тури скелом, највјероватније у току сутрашњег дана, биће евакуисани и коњи. Према процјени стручњака, ово ће бити највећи задатак спасилачке мисије.

"Коњи су дивље животиње и гро њих је овдје рођено. Навикли су на људе, као посљедица исхране, али нисам сигуран како ће то успјети да се уради, то ће власници тих животиња морати да виде - да ли да их затворе прво у неки обор, па тек онда да покушају да их утјерају у скелу, биће велики проблем“, рекао је Стеван Живојинов, републички ветеринарски инспектор.

Квар на броду успорио је сточаре, па су током посљедње туре скелу вукла два моторна чамца.

Спасавање ће потрајати и наредних дана, најважније је, кажу сточари, да је помоћ стигла, јер је питање колико би још животиње могле да издрже гладне на оваквим температурама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.