Zajedničko saopštenje

Kvinta pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju

 • Izvor: Srna
 • 26.05.2023. 22:30

Zemlje Kvinte osudile su nasilje na sjeveru Kosova i Metohije i pozvale prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija osuđuju odluku privremenih institucija da na silu obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova i Metohije, uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Upućen je poziv prištinskim vlastima da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju i da blisko sarađuju sa Euleksom i Kforom.

- Osuđujemo napade na EULEKS u Zvečanu - dodaje se u saopštenju.

Izražena i zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga i svim stranama je upućen poziv na maksimalnu uzdržanost, "uz izbjegavanje zapaljive retorike".

Desetak građana povrijeđeno je u sukobu sa policijom u Zvečanu, a više osoba zadobilo je povrede i prilikom nasilnog zauzimanja zgrade opštine u Zubinom Potoku.

U sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije - Zubinom potoku, Leposaviću, Zvečanu i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas su se oglasile sirene za uzbunu pošto su nelegalno izabrani gradonačelnici iz reda albanske zajednice u pratnji kosovske policije najavili ulazak u objekte u kojima su smještene opštinske administracije.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?