Saopštenje

Kvinta traži hitno sprovođenje odluke o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

  • Извор: РТРС
  • 20.05.2023. 14:14

Članice Kvinta povodom sedam godina od odluke Ustavnog suda samoproglašenog Kosova o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani ponovile su apel privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova da hitno i bez odgađanja sprovede odluku o uknjiženju zemljišta na Visoke Dečane.

Iz Kvinte su upozorili da je vladavina prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa obaveza za sve demokratski izabrane vlasti i neophodni preduslov za integraciju samoproglašenog Kosova u evropske i evroatlantske institucije, uključujući i dalji napredak u podnošenju zahtjeva za članstvo u Savjetu Evrope, te poručili da će odgađanje odluke o uknjiženju zemljišta predstavljati smetnju daljem napretku Prištine.

Oglasila se direktorica “Ribnikara” nakon što su roditelji zatražili njenu suspenziju

Oglasila se direktorica “Ribnikara” nakon što su roditelji zatražili njenu suspenziju

"Šefovi misija Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, SAD i EU ponavljaju poziv Vladi Kosova da u potpunosti i hitno sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani", navedeno je u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinta grupe.

U saopštenju se podsjeća da je u maju 2016. godine, Ustavni sud samoproglašenog Kosova potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje i da uprkos pravnoj odluci i naknadnim zahtjevima Kvinte odluka nije sprovedena, prenosi RTRS.

Pratite nas i putem Vibera

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм