Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Raos potvrdio da je Hrvatska nastavak NDH

  • Извор: СРНА
  • 10.04.2022. 20:15

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da izjava izaslanika hrvatskog Ministarstva boraca Matka Raosa danas u Splitu "da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine" potvrđuje nespornu činjenicu da je Hrvatska nastavak nacističke NDH.

Linta je podsjetio da je Raos skandaloznu, ali očekivanu izjavu dao na tradicionalnom obilježavanju 31 godine od osnivanja ustaške Devete bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", koja je formirana 10. aprila 1991. godine u Splitu, na dan osnivanja genocidne NDH, što je jedan u nizu dokaza da je ustaštvo temelj današnje Hrvatske.

U saopštenju iz Saveza istaknuto je da je predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić na tom proustaškom skupu otvoreno izjavio da su, kako je rekao, bojovnici onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom, a general Ante Prkačin je iskreno rekao "kako je najvrednija jedinica ustaška `Crna legija`".

Linta je podsjetio da Deveta bojna nosi ime po ustaškom generalu i jednom od komandanata zloglasne "Crne legije" koja je izvršila strahovite zločine protiv srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Deveta bojna koristi ustaški pozdrav `Za dom spremni` i ima ustaški grb koji počinje sa početnim bijelim poljem i koji se nalazi na crnim zastavama jedinice. Tokom rata Deveta bojna je bila u sastavu Hrvatske vojske kao regularna vojna jedinica. Navedena jedinica se posebno istakla u nasilnom izbacivanju Srba iz njihova stanova u Splitu", navedeno je u saopštenju.

Savez Srba iz regiona je podsjetio da je komandant Devete bojne penzionisani pukovnik i jedan od promotera ustaštva Marko Skejo cinično rekao da su u tzv. Domovinskom ratu za dom spremni bili svi borci i da taj ustaški pozdrav nije izraz mržnje već ljubavi prema domu i hrvatskom narodu.

"Na kraju govora pozdravio je prisutne sa ustaškim pozdravom `Za dom` a oni su odgovorili `Spremni`. Potpuno je jasno da većina hrvatskog naroda misli ono što su rekli Matko Raos, Mate Šimundić, Ante Prkačin, Marko Skejo i drugi govornici", istaknuto je u saopštenju.

Linta je rekao da Srbija treba da donese rezoluciju o genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH i osnuje memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH, što je preduslov da počne borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom u NDH.

"Osim toga, Srbija treba da svim pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine prizna ratni staž za sve vrijeme rata u dvostrukom trajanju jer su vodili odbrambeno-otadžbinski rat protiv proustaškog režima Franje Tuđmana. Takođe, Srbija treba da započne borbu za istinu o karakteru rata devedesetih godina, stradanju srpskog naroda i rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj", naveo je Linta.

Raos se obratio na obilježavanju 31 godine od osnivanja jedinice HOS-a "Rafael Vitez Boban", kojem je prisustvovao, kako je rekao, u ime potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra boraca Tome Medveda. 

Тагови: