Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Srbija da se bori za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2022. 19:05

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da Srbija treba da usvoji rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH i započne diplomatsku i političku borbu da taj genocid bude međunarodno priznat.

Linta je istakao da to podrazumijeva i da Srbija traži da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba od ustaškog režima u NDH priznaje kao genocid.

"To je jedini ozbiljan i odgovoran način borbe protiv politike radikalnog revizionizma koja je jedan od temelja današnje Hrvatske", navodi se u pisanoj izjavi Linte povodom snimka sa promocije knjige hrvatskog istoričara Stjepana Loze u kojoj se tvrdi da su Srbi izvršili genocid nad Hrvatima.

Linta je podsjetio da je u Zagrebu prije više od tri godine predstavljeno treće izdanje Lozine skandalozne knjige "Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima: projekt Homogena Srbija 1941.".

On je naveo da je promocija proustaške knjige Stjepana Loze održana maja 2019. godine u Hrvatskom državnom arhivu, a sramni prilog je uradila televizija Z1, a da se snimak sa te promocije pojavio u javnosti tek prije nekoliko dana.

Linta je naglasio da su sulude teze, pred velikim brojem okupljenih, branili direktor Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, profesor savremene istorije doktor Josip Jurčević i profesor istorije Stipo Pilić.

On je objasnio da su navedeni istoričari poznati po svojim radikalno revizionističkim stavovima - da je Jasenovac izmišljeni srpski mit, da su ustaški zlikovci borci za hrvatsku slobodu i da u NDH nije počinjen genocid nad Srbima, pri čemu je, prema Piliću, Jasenovac radni logor sa manje od 1.000 žrtava koji su umrli od bolesti ili prirodnom smrću.

"Stjepan Lozo i mnogi drugi hrvatski istoričari promovišu apsolutne laži da u NDH nije izvršen genocid nad Srbima već da su Srbi kao četnici i partizani počinili genocid nad Hrvatima", podsjetio je Linta.

On je ukazao da je ova promocija jedan od mnogih dokaza legalizacije ustaštva u Hrvatskoj i da je potpuna besmislica i izmišljotina da je postojao bilo kakav plan koji dokazuje genocid Srba nad Hrvatima.

Linta je istakao da nijedan od govornika na promociji za svoje sumanute tvrdnje nije priložio nikakav istorijski utemeljen i prihvaćen materijalni dokaz.

"S druge strane, postoje planski i masovni zločini ustaškog režima nad srpskim stanovništvom koje potvrđuju hiljade dokumenata i zakonskih rješenja iz kojih nedvosmisleno proizlazi da je cilj ustaškog pokreta bio fizičko uništenje, pokrštavanje i protjerivanje srpskog naroda kako bi se stvorila etnički čista velika Hrvatska", naglasio je Linta. 


Тагови: