Hapšenje srpskih oficira

Mediji: Ko je, kako i zašto špijunirao Srbiju?

  • Извор: Новости.рс
  • 03.03.2023. 12:19

Mediji objavili detalje i razlog hapšenja dvojice oficira srpske vojske zbog odavanja državnih tajni hrvatskoj obavještajnoj službi SOA.

Kako pišu "Novosti", modernizacija Vojske Srbije i jačanje njenih specijalnih snaga u centru su pažnje zapadnih obavještajnih službi, koje posljednjih nedjelja intenzivno prate događaje u našoj državi.

Navodno je zadatak da što dublje prouči našu zemlje od komande NATO-a dobila hrvatska SOA, koja je u posljednje vrijeme preduzela više prodora u srpski bezbjednosni sistem.

Vrhunac obavještajne ofanzive, koju je NATO preko SOA poveo na naš sistem odbrane je pokušaj vrbovanja više oficira Vojske Srbije.

Oni su, prema saznanjima "Novosti", dobili otvorenu ponudu da dostavljaju bezbjednosno osjetljive informacije Zagrebu i Briselu, a zauzvrat im je ponuđen novac i niz privilegija.

Pravovremenom reakcijom srpskih kontraobavještajnih službi ovi pokušaji su osujećeni, a dvojica naših oficira privedena su pod sumnjom da su odavala vojne tajne.

Prema saznanjima lista, u centru rada hrvatskih obavještajnih agencija, za račun NATO je ugovoren posao nabavke "dronova samoubica", takozvane loitering munition u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovaj ugovor koncipiran je i potpisan na nedavno održanom Sajmu naoružanja i vojne opreme "Ajdeks", održanom u Abu Dabiju, a prema njegovim odredbama oružane snage Srbije će već u drugoj polovini godine dobiti "kiler dronove", i to nekoliko stotina ovih besposadnih letjelica.

"Ovaj posao - redak i specifičan i u evropskim okvirima - ponovo je obavještajne reflektore zapadnih centara moći okrenuo ka Beogradu i politici jačanja oružanih snaga. U fokusu rada stranih agentura su gotovo svi srpski razvojni projekti i detalji ugovora o nabavci naoružanja u stranim zemljama. Primjetno je interesovanje za saradnju sa Kinom i Emiratima, posebno na terenu zajedničkog razvoja savremenog naoružanja", pišu "Novosti".

"Posljednjih mjeseci pojačano je praćenje 204. vazduhoplovne brigade stacionirane na aerodromu 'Pukovnik pilot Milenko Pavlović' u Batajnici, kao i novoformirane 353. izviđačke eskadrile, koja u svom sastavu ima osmatračke i borbene bespilotne letjelice, kineske CH-95 i domaće 'pegaz'”, rekao je za beogradski list neimenovani izvor iz bezbjednosnih krugova u Srbiji.

Navodi se i da su domaće bezbjednosne službe već duže vrijeme zabilježile pojačani intenzitet rada stranih obavještajnih agencija. U njihovom fokusu dosad su uglavnom bili pregovori o nabavci stranog naoružanja, posebno prilikom donošenja odluke o izboru proizvođača, kao i domaći projekti u razvoju.

Eskalacija rata u Ukrajini težište interesovanja prebacila je na avijaciju, dronove i sredstva za moderno ratovanje.

Takođe, "obavještajna borba" sa zapadnim službama vodi se, između ostalog, i na terenu broja operativnih vazduhoplova kojima, prema međunarodnim sporazumima o dozvoljenom obimu oružanih snaga, može da raspolaže srpska Vojska.

Postoje pokušaji da se "dronovi kamikaze" iz Emirata, iako se kategorišu kao rakete ili "pametna municija", proglase letjelicama, kako bi se Beograd optužio da probija međunarodne limite u opremanju svoje vojske.

Cilj ove akcije je animiranje međunarodne javnosti na tobože protivpravno naoružavanje Srbije, što bi izazvalo kontramjeru - jačanje pritiska na Beograd.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина