Slobodan Sovilj

Meteorolog: Čeka nas novi kijamet

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2021. 17:31

Meteorolog Slobodan Sovilj govorio je za TV Prva o snježnim padavinama u Srbiji.

Govoreći o snijegu, on je istakao da je u Srbiji pala velika količina snijega za kratko vrijeme.

"U nedjelju je za 12 sati palo 32 cm snijega u brdsko-planinskom delu Beograda, a u nižim dijelovima grada 27 centimetara... U planinskim delovima je palo i 50 cm novog snijega. Došlo je do formiranja nanosa pošto je duvao jak vjetar. Zbog svega toga je došlo do problema. Zbog temperature koja je bila oko 0 stepeni, a snijeg je bio težak, poslije čega je i došlo do obaranja drveća i problema sa dalekovodima", kazao je Sovilj za TV Prva.

Govoreći o područjima koja su najteže pogođena snijegom, on je istakao da je u Novoj Varoši napadao snježni prekrivač od 38 cm, u Krupnju 22, na Zlatiboru nešto manje od 50 cm, dok je najveći snijeg pao na Kopaoniku, gdje je snijeg visok nešto preko 70 cm.

"U narednim danima biće padavina, ali slabijeg intenziteta. Biće skoro svakodnevne, ali slabijeg inteziteta, ali sa izuzetkom subote. U subotu u zapanoj i južnoj Srbiji i brdsko-planinskim područjima treba očekivati pet do 15 cm novog snijega, što je dosta manje nego u prethodnoj epizodi ali je to količina koja bi mogla da napravi lokalne probleme, s obzirom da imamo ovakvu trenutnu situaciju", istakao je Sovilj.

Prošle godine nismo imali ovakav period, ali je istakao da su to varijacije od jedne do druge sezone. On je istakao da nam cikloni sa Jadrana donose ovolike padavine.

"Ledene dane ćemo imati u toku naredne nedjelje, najvjerovatnije u periodu od srede do petka", istakao je meteorolog.