Ministar rudarstva i energetike Srbije

Mihajlović: Za gasnu bezbjednost posebno važno povezivanje sa susjedima

  • Извор: СРНА
  • 14.07.2022. 11:35

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za gasnu bezbjednost države posebno važno povezivanje sa susjedima, te da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Sjevernom Makedonijom, Hrvatskom i BiH.

Ona je naglasila da država čini sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim zemljama Srbija dobije mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdjevača.

- Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali vjerujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdjevača gasom - rekla je ona, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je dodala da u septembru naredne godine Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad kroz koji će moći da stiže i gas od drugih snabdjevača, prije svega iz Azerbejdžana i iz terminala u Grčkoj.

- Iduće godine moći ćemo najmanje 30 do 40 odsto gasa da dobijamo od drugih snabdjevača. Već sada razgovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu. Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbijedimo da svega bude dovoljno - rekla je ona.

Тагови: