Херој

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона - "Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете, ја ћу"

  • Извор: Курир
  • 25.03.2024. 13:39

Ни послије 25 година не блиједи сјећање на славног пилота Миленка Павловића који је положио живот за отаџбину бранећи небо над родним Ваљевом. Подгорина се одужује свом пилоту. Једна улица у Осечини понијела је његово име.

Пуковник Миленко Павловић био је командант 204. ловачко-авијацијског пука када је почело НАТО бомбардовање.

Тада се само 14 "мигова 29" могло супротставити НАТО авијацији са 600 најсавременијих летјелица. Са упола мањим дометом радара и три пута мањим дометом ракета српски пилоти били су немоћни, али су сви беспоговорно извршавали задатке.

Када је 4. маја 1999. стигло наређење о полијетању на НАТО авионе, Павловић је тражио да по сваку цијену спријечи млађег колегу како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Тада је пришао авиону и рекао: "Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете, ја ћу". Извукао је из кокпита младог пилота и полетио пут родног краја.

Како су Срби надмудрили НАТО и оборили невидљиви Ф-117А

Како су Срби надмудрили НАТО и оборили невидљиви Ф-117А

Миленков лет је трајао око дванаест минута. Када су га из оперативног центра упитали да ли види непријатељски авион, он је одговорио: "Видим их, али виде и они мене".

Завладао је тајац, а прије него што је ишчезао са радара његове посљедње ријечи биле су: "Имају ме".

Држава Србија је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици додијелила Орден Светог владике Николаја за јуначко дјело.

Његово херојство симболично обилази свијет и на поштанској марки. А у Осечини централна градска улица понијеће име пилота-хероја.

У Горњем Црниљеву живи његова мајка Радмила, али више нема снаге за изјаве. Раније је, каже, већ све рекла.

"Све то што је било досад, мислим, свима могу да се захвалим, а народни херој, још није га нико прогласио. То би била моја јака жеља, али ја не знам да ли ћу то да дочекам, и шта ће то да буде. Али, он је за мајку народни херој и ако га не прогласе", рекла је раније његова мајка Радмила, преноси РТС.

Пилот Миленко Павловић рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. Завршио је војну гимназију "Маршал Тито" у Мостару, упркос противљењу родитеља да изабере позив пилота.

Ваздухопловну академију завршио је у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998. године. Иза њега су остали супруга и два сина.

Радио-телевизија Србије је на годишњицу бомбардовања 2006. године емитовала документарни филм о Миленку Павловићу "Лет у смрт", аутора Слађане Зарић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?